Szójabecsinált leves
Hozzávalók
0,5 dl olaj
100 g sárgarépa
100 g petrezselyemgyökér
1 csomó petrezselyemzöld
50 g zellergumó
50 g vöröshagyma
30 g liszt
20 g szójaliszt
1 db zsemle
1 db tojás
só, őrölt bors, szójafűszer
Elkészítése
A szójakockákat a szójafűszeres vízzel leforrázzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk, az olajban enyhén megpároljuk, majd zsírjára visszapirítva a liszttel megszórjuk, tovább pirítjuk, hozzáadjuk a zöldpetrezselymet és a forrázott szójakockát, vízzel felengedjük, kiforraljuk. Ha szükséges, utánízesítjük.
Betétje bármilyen galuska lehet, de legjobb hozzá a szójagaluska. A zsemlét hideg vízben beáztatjuk, jól kicsavarjuk. Hozzáadjuk az egész tojást, a szójalisztet, sózzuk, borsozzuk, egyneművé keverjük és a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. Forrón tálaljuk.
Hozzávalók
1500 g kelvirág (karfiol)
100 g liszt
2 db tojás
250 g zsemlemorzsa
1 csomó petrezselyemzöld
olaj a sütéshez
Elkészítése
A karfiolról eltávolítjuk a zöld leveleket, rózsáira szedjük és erősen sózott hideg vízben feltesszük főni. Amikor majdnem puha, leszűrjük, kihűtjük. Amíg a karfiol fő, felütjük, és felverjük a tojásokat, a lisztet és a morzsát lapos tányérba tesszük, megmossuk a zöldpetrezselymet, vastag szárát eltávolítjuk. A kihűlt karfiolrózsákat lisztbe, tojásba, majd morzsába hengergetve panírozzuk. Az olajat felforrósítjuk, és a bundázott karfiolt lassan megsütjük. Tálaláskor a leszárított petrezselymet pár másodpercre a forró olajba dobjuk, és a tálra rendezett karfiolra szórjuk. Párolt rizst és tartármártást adhatunk mellé.
Diós sütemény
Hozzávalók
250 g vaj
250 g kristálycukor
5 db tojás
250 g liszt
1/2 csomó sütőpor
1 db citrom reszelt héja
2 cl rum
150 g darált dió
30 g zsemlemorzsa
50 g kristálycukor a hab felveréséhez
A mázhoz
200 g porcukor
1 db citrom leve
80 g felezett dióbél
Elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A sütőporral elkevert lisztet a krémre szitáljuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rummal ízesítjük, az anyagokat összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a darált diót, és több részletben a tésztába keverjük. Szögletes sütőformát kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, és a masszát egyenletesen elsimítjuk benne.
Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 40-50 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a citromlével, és a kihűlt süteményre kenjük. Mielőtt a máz teljesen megdermed, belenyomkodjuk a fél diószemeket. Ujjnyi vastagságú szeletekre vágva, tálra rendezve adjuk az asztalra.