Ma már több ezer fajta teacserjéből készítenek kiváló teát. A minőséget több dolog is meghatározza: a cserje fajtája, a levelek fejlettsége, a feldolgozás módja és a tea származási helye.
A legzamatosabb teákat a rügyekből és a kissé fejlettebb, de még zsenge levelekből állítják elő.
Attól függően, hogy ezeket a leveleket milyen módszerrel dolgozzák fel, fekete (erjesztett), sárga (félig erjesztett) és zöld (nem erjesztett) teákat különböztethetünk meg.
Az üzletekben leggyakrabban fekete teákkal találkozhatunk.
Ha egy tea fekete vagy barnás színű, hosszú, vékony, egyenletesen sodrott szálakból áll, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó minőségű. Forrázata sötét aranysárga vagy barnásvörös, kellemes ízű és illatú.
Ha a színekkel már tisztában vagyunk, származási hely szerint is kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Indiai, ceyloni, orosz, indonéz és kínai teák közül válogathatunk. Ha az egyik legnépszerűbb aromára vágyunk, szavazzunk meg magunknak egy indiait vagy ceylonit. Ezek a teák igen hasonlóak, vöröses aranysárga forrázatuk zamatos, illatuk ínycsiklandozó. Az előbbiekhez a grúz teák hasonlítanak leginkább, ízük, illatuk azonban nem annyira meghatározó.
Íme néhány, minőséget jelző meghatározás:
Flowery Orange Pekoe,
narancsvirágtea: a cserjék virágrügyeiből kézzel szedett, válogatott, legértékesebb teák jelzője.
Orange Pekoe, virágrügytea: a levélrügyet is tartalmazó, zsenge levelekből készült termék megjelölése
Pekoe, közepes levél: az előzőekhez képest nagyobb levelekből készült termék
Souchong, fejlett levél: az erősen kifejlett levelek jelzője
Fannings, morzsalék: durva törmeléket tartalmazó, de még jó minőségű tea
Broken,
törmelék: osztályozás közben visszamaradt, egyenetlen nagyságú levélrészekből álló termék
Dust,
finom törmelék: az előzőnél kisebb részekből és teaporból álló keverék