
![]() |
Fejeskáposzta: kiemelkedő C- vitamin és ásványianyag-tartalma van. Friss és savanyított formában kapható. A friss káposzta lehet fehér és vörös. Az előbbit levesnek, főzeléknek és salátának készíthetjük el, míg az utóbbit általában párolt káposztaként köretnek, salátának vagy díszítésre használjuk.
![]() |
Patisson (csillagtök): magas C-vitamintartalma van, húsa a spárgatökhöz hasonló ízű, de egy kissé a halra is emlékeztető. Salátának, párolva, sütve készíthetjük el.
![]() |
Póréhagyma: krémlevesnek, szeletelve díszítésre, ízesítésre használjuk. Zöld részét (A és C vitamin tartalma itt magasabb) is felhasználhatjuk a hagymát is tartalmazó kevert salátákban. Igen ízletes nyersen is, felvágottak, sajtok kísérőjeként. A póréhagymát a zöldségeskert és a levesek királyának is nevezik.
Petrezselyemgyökér: jelentőségét rosttartalma, kálium és E-vitamin tartalma adja. Levesek, főzelékek, hússaláták, köretek alapanyaga és ízesítője.
![]() |
Spárgatök: sok benne a karotin és a C -vitamin. Készíthetjük főzeléknek, pörköltnek, ránthatjuk, párolhatjuk, tölthetjük vagy csőben süthetjük.
Uborka: saláták alapanyaga, de tölthetjük különböző krémekkel, húsokkal is.
Zöldbab: zöld és sárga hüvelyű fajtája a legismertebb. Felhasználhatjuk levesnek, főzeléknek, köretnek, előételnek, önálló ételnek, salátának vagy rakott babnak.
![]() |
Zöldpaprika: a zöldségek közül a legtöbb C-vitamint tartalmazza. Felhasználása igen sokrétű: friss salátának, köretnek, töltve, ízesítésre, díszítésre és nyers fogyasztásra is kiválóan alkalmasak. A paprika csípős anyagát (kapszaicin) a vese választja ki, ezért a vesebetegek csípős paprikát ne fogyasszanak!