Hozzávalók
A tésztához
• 300 g liszt
• 200 g vaj
• 100 g porcukor
• 2 db tojássárgája
• 1/2 citrom reszelt héja
• 1 csomag vaníliás cukor
• só
A töltelékhez
• 500 g spárgatök
• 1 dl tej
• 200 g kristálycukor
• 250 g mák
• 1 csomag vaníliás cukor
• 30 g mazsola
• 1/2 citrom reszelt héja
• őrölt fahéj
A kenéshez: vaj, tojás
Elkészítése
Az átszitált liszthez hozzáadjuk a vajat, amellyel gyorsan összemorzsoljuk. Ezt a műveletet gyorsan végezzük, mert különben a zsiradék megolvad, és a tészta lágy lesz. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, tojássárgáját, csipetnyi sót, citromhéjat és a vaníliás cukorral együtt gyorsan összedolgozzuk, egyneműsítjük. A kidolgozott tésztát elfelezzük, cipózzuk, és a hűtőszekrényben pihentetjük. Enyhén kivajazott tortaformát az egyik cipóból nyújtott lappal kibéleljük, megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lángon elősütjük, majd hagyjuk kihűlni. A megtisztított tököt legyaluljuk, a tejet a porcukorral és a mákkal felforraljuk, majd a tökkel együtt felfőzzük, hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a reszelt citromhéjat, fahéjjal megszórjuk, és az egészet lehűtjük. Az elősütött tésztalapra öntjük a tölteléket, és a maradék tésztalappal a formát lezárjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, és a sütőbe téve, 15-20 percig sütjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.