Hozzávalók
a tésztához
• 400 g liszt
• 100 g vaj
• 100 g zsír
• 20 g élesztő
• 1 dl tej
• 3 db tojássárgája
• 30 g porcukor
• só
a töltelékhez
• 100 g darált dióbél
• 120 g kristálycukor
• 1/2 citrom reszelt héja
• 1 csomag vaníliás cukor
• 30 g barackíz
• 200 g egres
• 0,5 dl rum
a bevonathoz
• 200 g étcsokoládé
• 0,5 dl étolaj
Elkészítése
A tésztához a lisztet a vajjal és a zsírral összemorzsoljuk, és a cukros tejben megfutatott élesztővel, a tojássárgájával, csipetnyi sóval alaposan összegyúrjuk, és három cipót formázunk belőle. Az elsőt kinyújtjuk, kibéleljük vele a sütőtepsit, megkenjük barackízzel, rászórjuk a megmosott, lecsepegtetett egrest, a cukorral összekevert diót és a reszelt citromhéjat, végül rummal meglocsoljuk. Ráfektetjük a második kinyújtott lapot, szintén bekenjük barackízzel, megszórjuk a maradék töltelékkel és meglocsoljuk rummal, végül befedjük a harmadik kinyújtott lappal, amelyet megszurkálunk, és az egészet egy óráig pihentetjük. Középmeleg sütőben megsütjük, hagyjuk hűlni. Közben a csokoládét vízfürdőn felmelegítjük, olajjal elkeverjük, és a kihűlt tésztát bevonjuk vele. Ha megdermedt, téglalap alakúra szeleteljük.