Hozzávalók
• 1 db kacsa
• 100 g vöröshagyma
• 200 g alma
• 100 g zsiradék (ha van, kacsazsír)
• 50 g vaj
• 30 g porcukor
• 1 dl gyümölcspálinka
• 0,5 dl gyümölcslikőr
• 300 g friss gyümölcs (cseresznye, meggy, szőlő lehet)
• 1 db húsleves kocka
• só, majoránna, egész bors
Elkészítése
A vöröshagymát megtisztítjuk, az almát megmossuk, és mindkettőt félbevágjuk, az alma magházát kivesszük. A friss gyümölcsöt megmossuk, ha szükséges, kimagozzuk. A kacsát megtisztítjuk, megmossuk, a hasüregét sózzuk, megszórjuk majoránnával, beletesszük a félbevágott hagymát és az almát, az egész borsot, pár szem felhasználandó gyümölcsöt, majd hústűvel vagy fogvájóval lezárjuk. A megtöltött kacsát sütőtepsibe tesszük, a felolvasztott zsiradékkal meglocsoljuk és előmelegített sütőben többször locsolgatva lassan megsütjük. A sütés befejezése előtt meglocsoljuk a kacsát a gyümölcspálinkával.
Amíg a kacsa sül, két dl vizet felforralunk, beletesszük a leveskockát. A megolvasztott vajban a cukrot karamellizáljuk, felengedjük a húslével és hozzáadjuk az előkészített friss gyümölcsöt, felforraljuk, figyelve arra, hogy szét ne főzzük. Ha kész, hozzáadjuk a likőrt.
A kacsát a sütőből kivéve rövid ideig hagyjuk hűlni, majd feldaraboljuk, tálra rendezzük és ráöntjük a párolt gyümölcsöt levével együtt. Ízlés szerint adhatunk hozzá burgonyakrokettet vagy párolt rizst.