Hozzávalók
• 1200 g burgonya
• 5 dl olaj
• só
(a mogyoróburgonyához 2000 g burgonya)
Elkészítése
A megtisztított burgonyát a kívánt formára vágjuk (kocka, hasáb, szalma: 1-2 cm-es lapokra, majd metéltekre daraboljuk). A mogyoróburgonyát kisméretű karalábévájóval gömb alakúra formázzuk. A korongburgonyát uborkagyalun, a rácsos burgonyát hullámos gyalun, minden szeletelésnél 90 fokkal elfordítva gyaluljuk le.
A formázott burgonyát konyharuhán leszárítjuk, majd forró olajba téve, többször megkevergetve aranysárgára sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, törlőpapíron leszárítjuk, majd forrón a tálalás előtt megsózzuk.
A burgonyát, ha félig megsütjük és félretesszük, akkor megkönnyíthetjük munkánkat, mert így újra a forró zsírba téve azt, a tálalás pillanatában készíthetjük el.