Hozzávalók
• só
• 60 g vaj
• 1/2 csomó petrezselyemzöld
• 80 g vöröshagyma
• őrölt bors
• 40 g zsír
• 40 g zsemlemorzsa
• 1 dl olaj
• szerecsendió
Elkészítésük
A főtt burgonyához a burgonyát egyenletes kockákra daraboljuk és annyi hideg vízben, hogy ellepje – a vizet megsózva – fedő alatt puhára főzzük. Leszűrjük, tálra helyezzük, és tetejére finomra vágott zöldpetrezselymet szórhatunk.
• A vajas-petrezselymes burgonyához az olvasztott vajban a finomra vágott zöldpetrezselymet megfuttatjuk és hozzákeverjük a sós, főtt burgonyát.
• A hagymás tört burgonyához a finomra vágott vöröshagymát zsírban megpirítjuk, a kockára vágott burgonyát megfőzzük, összetörjük, majd összekeverjük, és sóval, borssal ízesítjük.
• A borított burgonyát úgy készítjük, hogy a palacsintasütőt zsírral vékonyan kikenjük, és meghintjük zsemlemorzsával, majd a hagymás tört burgonyát 2 cm-es vastagságban szétterítjük benne, és lassú tűzön megpirítjuk. Tányérra csúsztatva megfordítjuk, és másik oldalát is megpirítjuk.
• A pirított burgonya készítéséhez a burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, végül kevés felhevített zsiradékban gyakori rázogatás közben megpirítjuk. Pirítás közben ügyeljünk arra, hogy a karikákat ne törjük össze. Végül sózzuk, és óvatosan összerázzuk.
• A resztelt burgonyához a héjában megfőzött, meghámozott és kihűtött burgonyát durvára lereszeljük, majd sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és végül a vajjal összekeverve serpenyőben megpirítjuk.