Hozzávalók
• 150 g sárgarépa
• 50 g zellergyökér
• 1 db póréhagyma
• 300 g zöldborsó
• 1/2 dl étolaj
• 1 liter húsleves
• b1/2 liter hal alaplé
• só, bors
A gombóchoz
• 300 g tőkehalhús
• 20 g vaj
• 2 db tojás
• 30 g zsemlemorzsa
• citromlé, só, fehérbors, petrezselyemzöld
Elkészítése
A halhúst sós vízben megfőzzük,(levét félretesszük), finomra daráljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a vajat és a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a citromlét és a zsemlemorzsát. Az egészet jól összedolgozzuk.
A megtisztított sárgarépát és a zellert kockákra vágjuk, a póréhagymát felszeleteljük és együtt a forró olajban kissé megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, ráöntjük a hallevet és félig megfőzzük a zöldségeket. Ezután a húslevest hozzáadjuk, és a zöldborsóval együtt puhára főzzük. A masszából vizes kanállal hosszúkás gombócokat formálunk és a levesben körülbelül 10 percig lassan főzzük.