Brokkoli: zöld, lila és fehér fajtája van, nálunk a zöld változat az ismertebb.
Cukkini: sárga és zöld változata létezik, nálunk a zöld az ismertebb.
Fejessaláta: legízletesebb, leggyakoribb hazai idénysalátánk. Vásárlás után gyorsan használjuk fel, mert könnyen romlik.
Gomba: a gombák íze sokféle lehet, kevés kalóriát, viszont sok vitamint, ásványi anyagot, és fehérjét tartalmaznak.
Kapor: magas illóolaj-tartalmú, nagyon ízletes fűszernövény, főzelékek saláták ízesítésére használjuk. A fiatal levélkéket mindig nyersen használjuk fel, magja és virágzata savanyú és ecetes zöldségek ízesítésére szolgál.
Karfiol: fehér rózsáit zöld leveleitől el kell választani. Felhasználhatjuk saláták készítésére, díszíthetünk vele, és önálló ételként is tálalhatjuk.
Karalábé: tavasszal az első karalábék a fehér változatok, amelyek igen kellemes ízűek. Tölthetjük, készíthetünk leveseket, főzeléket belőle, saláták készítéséhez felhasználhatjuk nyersen, szeletelve, darabolva vagy reszelve.
Paradicsom: több fajtája közül a salátaparadicsomot, a koktélparadicsomot és a húsos paradicsomot használjuk.
Petrezselyemzöld: apróra vágva ízben és színben a kevert saláták, krémek alkotóeleme, darabolva vagy levelesen díszítő anyag is.
Spárga (csirág): zöld és fehér változata ismert. Salátának, ragunak vagy éppen köretnek, levesnek is használhatjuk.
Sóska: mártásnak, levesnek vagy éppen levesbetétnek is alkalmazhatjuk.
Spenót (paraj): Sok ballasztanyagot tartalmaz, szinte valamennyi vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, amelyek egyébként csak a húsokban találhatók. Oxálsav tartalma miatt vesebetegségben szenvedőknek nem ajánlott a rendszeres fogyasztása.