Hozzávalók
• 500 g friss szeder
• 2 dl tejszín
• 50 g kristálycukor
• 20 g liszt vagy 10 g krémpor
• 1 db citrom
• egész fahéj, szegfűszeg
Elkészítése
A szegfűszegből, az egész fahéjból és a citrom vékonyan lehámozott héjából redukciót főzünk. (Kb. egy dl vízben az anyagokat feltesszük főni, és felére beforraljuk, majd leszűrjük). A citrom levét kicsavarjuk. A gyümölcsöt átválogatjuk, folyó víz alatt megmossuk, majd fél liter vízben a redukcióval és a cukorral húsz percig főzzük. Amíg a gyümölcs fő, a tejszínt a liszttel csomómentesre elkeverjük. A húsz perc elteltével a tejszínhez fokozatosan adunk a még meleg levesből, elkeverjük és az egészet a leveshez adjuk.
Együtt átforraljuk és kihűtjük, majd ha szükséges ízlés szerint cukrot vagy citromlevet adva hozzá utána ízesítjük. Amennyiben a kész levest szitán áttörjük, ragyogó krémlevest kapunk, amelyet tálaláskor tejszínhabbal díszíthetünk.