• A töltött tököt készíthetjük a máj helyett darált sertéshússal, a tárkonyos mártás helyett a- recept alapján- kapormártással is.
• A kolbász nélküli lecsóalap receptjét használhatjuk ételízesítőként, vagy köretként húsok, halak mellé.
• A lecsót készíthetjük virslivel, cserkészkolbásszal egészben vagy karikára vágva, de üthetünk rá – közvetlen a fogyasztás előtt – felvert tojást is.
• Tartalmasabb lecsót készíthetünk, ha már az elején rizst (kb. száz g) szórunk rá, és együtt készítjük el.
• A káposztás palacsintát úgy is elkészíthetjük, hogy csak töltjük a palacsintákat a káposztával, de ebben az esetben több káposztával és cukorral készítsük a tölteléket.
• A cukkinileves módjára készíthetünk sárgarépalevest is, csak a főzési időt növeljük meg.
• A rakott karfiolt készíthetjük a sonka helyett kolbásszal, vagy maradék marha-, sertés-, vagy szárnyas pörkölttel is.
• A becsinált csirkéhez hasonló módon készíthetünk karfiolos, zöldborsós, esetleg gombás becsináltat is.
• A bodzavirágot úgy is elkészíthetjük, hogy a palacsintatésztába beleforgatjuk a virágokat és bő, forró olajban kisütjük.