Hozzávalók
• 0,3 dl olaj
• 50 g vöröshagyma
• 1/4 csomó petrezselyemzöld
• só
a többi rizsféléhez:
• 160 g gomba
• 30 g vaj
• őrölt fehér bors
• 120 g sárgarépa
• 100 g paradicsom
• 100 g zöldpaprika
• 120 g kukorica
• 120 g zöldborsó
Elkészítésük
• A párolt rizshez a rizst átválogatjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk és megmossuk, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. A rizs kétszeres súlyának megfelelő mennyiségű vizet forralunk és megsózzuk. Lábasban az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a rizst, és lassan, állandó keveréssel üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a forrásban lévő sós vízzel, és végül belerakjuk a vöröshagymát. Felforraljuk, fedővel lefedjük és kis lángon vagy sütőben puhára pároljuk, majd kivesszük a vöröshagymát, a rizst összekeverjük a zöldpetrezselyemmel, ha szükséges még sózzuk, majd forrón tálaljuk.
• A gombás rizs készítésénél a megtisztított és felszeletelt gombát vajon megpároljuk, finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk, sózzuk, borsozzuk és a párolt rizshez keverjük.
• A sárgarépás rizshez a megtisztított sárgarépát kockára vágjuk, vajon megpároljuk, és a kész rizshez keverjük.
• A paradicsomos rizst úgy készítjük, hogy a paradicsom magjait eltávolítjuk és kockára vágjuk, őrölt borssal fűszerezzük, majd vajban megpároljuk és óvatosan hozzákeverjük a párolt rizshez.
• A zöldpaprikás rizshez a paprikát kockára vágjuk, és a vajban megpirítjuk és a kész rizshez keverjük.
• Kukoricás rizs a konzerv kukoricát leszűrjük, vajban megfuttatjuk, és a zöldpetrezselyemmel együtt elkeverjük a párolt rizzsel.
• A rizibizi készítésénél a zöldborsót vajon puhára pároljuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, és a petrezselymes rizshez keverjük.