Hozzávalók
Kattints a képre! |
• 1 kg liszt
• fél kg porcukor
• 1 kávéskanál szódabikarbóna (a lisztbe keverve)
• 6 egész tojás
• 20 dkg méz
• 1 citrom reszelt héja
• 1 kávéskanál őrölt fahéj
• 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
• cukor a karamellkészítéshez (karamellel ragasztjuk össze a házat)
A díszítéshez hámozott mandulát, tökmagot és tésztából formázott darabokat használtunk.
Elkészítése
A tésztát este összegyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük, hogy ne ragadjon. Másnap kinyújtjuk félujjnyi vastagra.
A házikó részeit papíron megrajzoljuk, kivágjuk, és a tésztára helyezzük, majd késsel körbevágjuk a formákat. A ház alapja kb. 12×20 cm legyen, ehhez arányítsuk a többi elemet. (Nagyobb darabokkal nehezebb bánni.)
Kivajazott tepsibe tesszük, és a díszítéseket most helyezzük rá: a tésztából nudlikat sodrunk, és abból hajlítunk íves formákat. Az ablakot is így formázzuk. A háztetőt félbevágott mandulákkal szorosan végigrakjuk. A mandulából késsel vékonyabb szeletet is tudunk vágni, ezekkel és tökmagokkal díszítjük a házikó elejét. Végül egy egész tojást felverünk, és bekenjük a ház elemeit.
A ragasztás sorrendje
Tipp: Ha az ablakokat kivágjuk, és a hátsó homlokzatot kihagyjuk, kis mécsest rejthetünk a házba.