Hozzávalók 4-6 személyre:
Kattints a képre! |
• 10 dkg füstölt szalonna
• 1 csomó zöldpetrezselyem
• 5 cl étolaj
• só
Elkészítése:
A jól megmosott gyöngytyúkot megtűzdeljük úgy, hogy a combjaiba, de főként a melle részébe, egymástól egyenlő távolságra, a tűzdelőtű segítségével rögzítjük a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát.
Ezután a szárnyast kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majorannát szórunk, és megmosott zöldpetrezselymet teszünk bele. A formázott gyöngytyúkot sütőtepsibe tesszük, leöntjük forró olajjal, kevés vizet öntünk alá, és középmeleg sütőbe toljuk. Pecsenyelével gyakran locsoljuk, hogy a hús ne száradjon ki, hanem puha, felülete étvágygerjesztően piros, pecsenyeszínű legyen.
Amikor elkészült, a sütőből kivesszük, néhány percig pihentetjük, majd a vágódeszkára téve feldaraboljuk.
Tálaláskor a húsdarabokat úgy tesszük a tálra, hogy tetején szép fehér húsú mellrész legyen. Zsírjából pecsenyelevet készítünk (lásd: pecsenyelé), amellyel a húst meglocsoljuk.