Hozzávalók
A tésztához
• 250 g vaj
• 250 g kristálycukor
• 5 db tojás
• 250 g liszt
• 1/2 csomó sütőpor
• 1 db citrom reszelt héja
• 2 cl rum
• 150 g darált dió
• 30 g zsemlemorzsa
• 50 g kristálycukor a hab felveréséhez
A mázhoz
• 200 g porcukor
• 1 db citrom leve
• 80 g felezett dióbél
Elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A sütőporral elkevert lisztet a krémre szitáljuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rummal ízesítjük, az anyagokat összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a darált diót, és több részletben a tésztába keverjük. Szögletes sütőformát kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, és a masszát egyenletesen elsimítjuk benne.
Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 40-50 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a citromlével, és a kihűlt süteményre kenjük. Mielőtt a máz teljesen megdermed, belenyomkodjuk a fél diószemeket. Ujjnyi vastagságú szeletekre vágva, tálra rendezve adjuk az asztalra.