Karácsonyi gyümölcskenyér
Hozzávalók:
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
200 ml 35 fokra melegített tej
5 dkg cukor
1 tojás
1/4 teáskanál kardamom
1/2 vaníliarúd
1/2 teáskanál reszelt citromhéj
1/2 teáskanál só
27,5 dkg puha vaj
15 dkg mazsola
5 dkg tört mandula
5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj
5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj
2 evőkanál rum
2 csomag vaníliáscukor
A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.
Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.
Gyümölcskenyér (Uruguay)
3 db banán
1/4 bögre cukor
2 db tojás
120 gramm olvasztott margarin
1 evőkanál tej
2 bögre liszt
1 kiskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 csipetnyi só
1/2 bögre aprított dió
Elkészítési módja:
A banánt pépesre összetörjük, majd a cukorral, a tojással, a margarinnal és a tejjel összekeverjük. Külön összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és az aprított diót. Ezután a banános pépet hozzákeverjük a liszthez. Az így kapott masszát kivajazott és meglisztezett tepsibe vagy őzgerinc formába öntjük. Meleg sütőbe tesszük, és amikor barnulni kezd a teteje, közepes hőmérsékleten sütjük.
Gyümölcskenyér szentestére
Hozzávalók:
30 dkg aszalt körte
20 dkg aszalt füge
1,1 liter víz
24 dkg mazsola
12 dkg dió
12 dkg mogyoró
12 dkg cukrozott citromhéj
12 dkg kristálycukor
1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj
csipetnyi őrölt szegfűszeg
ánizs és só
0,5 dl rum
1 citrom leve
35 dkg finomliszt
6 púpozott evőkanál búzakorpa
1 dkg élesztő
hámozott, félbevágott mandula
tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez
1 teáskanálnyi víz a mázhoz
zsiradék a tepsihez
A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni. A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk.
A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük.
15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni. A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk.
Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.
A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be: 3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk.
Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk!