Legegyszerűbb levesbetét a gyúrt tésztából készített és különböző formára, alakzatra vágott tésztafélék, amelyek alapanyagát is képezhetik egyes leveseknek (lebbencsleves, tarhonyaleves).
Gyúrt tészta
Hozzávalók
100 g liszt
1 db tojás
só
Ezeknek az anyagoknak a többszörösét is vehetjük, mert a felvágott és kellően kiszárított tészta szellős helyen hosszú ideig tárolható.
Elkészítése
A lisztet edénybe vagy a gyúrótábla közepére halmozzuk, közepébe fészket képezünk és ebbe ütjük az alaposan megmosott tojásokat. Ezután a tojást a liszttel folyamatosan összedolgozzuk és folyamatos gyúrással egyneművé dolgozzuk, cipóvá formázzuk. Tetejét vékonyan megkenjük zsírral és letakarva 15-20 percig pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkán egyenletes vastagságúra (finom metéltnek vékonyabbra, egyéb tésztákhoz, kocka, széles metélt stb. vastagabbra) kinyújtjuk, a deszkán szikkasztjuk és a szükséges formára daraboljuk. A gyúrt tésztákat mindig külön főzzük ki és jól öblítsük le. Általában híg levesek (húslevesek) betétjeként adjuk.
Májgaluska vagy gombóc
Hozzávalók
150 g sertés vagy borjúmáj
30 g zsír
1 db tojás
20 g vöröshagyma
1/2 csomó petrezselyemzöld
1 db zsemle
20 g liszt
só, őrölt bors, majoránna
Elkészítése
A májat finom lyukú tárcsán ledaráljuk, vagy késsel szétkaparjuk. A zsemlét beáztatjuk, majd kicsavarjuk. A zöldpetrezselymet és a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A vöröshagymát a felolvasztott zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét. Keverőtálba tesszük a májat, a kicsavart zsemlét, a tojást, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, majoránnával, hozzáadjuk a vöröshagymát, és az egészet összekeverjük, majd fél órán át pihentetjük. Sós vizet forralunk, elvégezzük a próbafőzést, ha szükséges, kevés lisztet keverünk az anyagokhoz. Ha a próbafőzés sikeres, gombócot vagy galuskát formázunk és nem túl erős forralás mellett kifőzzük. Főzőlevében tartjuk melegen.
Daragaluska
Hozzávalók
50 g zsír
1 db tojás
só
Elkészítése
A zsírt tálban habosra keverjük, hozzáadjuk az egész tojást, sózzuk, és az anyagokat egyneműsítjük, belekeverjük a búzadarát, és hűtőbe téve minimum fél óráig pihentetjük. A májgombóchoz hasonlóan próbafőzést végzünk, majd kifőzzük a kanállal formázott galuskákat.
Ha szétfő darát, ha túl kemény zsírt keverünk hozzá. Főzőlevében tartjuk melegen.
Rántott borsó
Hozzávalók
50 g liszt
1 db tojás
0,5 dl tej
só, olaj a sütéshez
Elkészítése
A tojást felütjük, elkeverjük a tejjel és a lisztet fokozatosan hozzáadva csomómentesre keverjük, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Az olajat serpenyőbe öntjük, felmelegítjük és a palacsintatésztát egy nagy lyukú tésztaszűrőn a forró olajba csurgatjuk. Ügyeljünk arra, hogy az olajba csurgatott tészta meg ne égjen.
Ha megsült, szalvétára szedjük, a felesleges olajt mintegy felitatjuk a szalvétával. Húslevesbe vagy zöldség krémlevesbe adhatjuk betétként.