Hozzávalók (6 személyre):
5 dl tej
2 dl víz
5 tojás
10-10 dkg cukor és vaj
csipetnyi só
fél citrom
a körethez:
1 doboz körtebefőtt
6 evőkanál sárgabaracklekvár
a flambírozáshoz:
1 üveg körtepálinka
Elkészítése:
A tésztához a lisztet tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a tejet és a vizet. Simára keverjük, és 1 órát állni hagyjuk. A tojássárgákat kevés masszával elkeverjük, majd ezt az egész tésztához adjuk. Beledolgozzuk a cukrot, a sót, az olvasztott vajat, és a citrom reszelt héját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is a tésztába keverjük.
A körtéket lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk. A masszából palacsintákat sütünk, lekvárral mindegyiket megkenjük, és a körtekockákkal megszórjuk. Mindegyikből kis batyut formázunk, és fogvájóval megtűzzük. Kivajazott sütőlapra tesszük, porcukorral megszórjuk, és meleg sütőben átsütjük. Tálaláskor a pálinkával meglocsoljuk, és meggyújtjuk (flambírozzuk).
Jó tudni
Ha a folyadékot (tej, víz) előbb adjuk a liszthez, mint a tojást és a vajat, sokkal finomabb, lágyabb tésztát kapunk.
Variáció
Friss körtével is készíthetjük. Akkor a körtéket meghámozzuk, és cukorszirupban félpuhára főzzük.
529 kcal
(2255kJ)/adag