Gasztro

Un’ capuccino per favore!

Avagy hogyan issza szabályosan egy olasz reggeli italát. No meg sok egyéb titok, amirõl máshol még nem olvashattál.





Itthoni tévedések


Már nálunk is szinte minden kávézóban, étteremben lehet cappuccinót kérni, de hogy ilyen néven mit kapunk, az teljesen más kérdés. Sajnos, kevés helyen készítenek igazit. A feketekávéra flakonból nyomott tejszín nem „hiteles”, és ha őszinték akarunk lenni, a felvert, „igazi” tejszínnel készültet is inkább habos, vagy tejszínhabos kávénak kellene nevezni. Magyarországon a keleti országrészben inkább a tejhabos cappuccinót ismerik és kedvelik a fogyasztók, míg a Balaton mentén és Nyugat-Magyarországon, valószínűleg osztrák hatásra, kizárólag tejszínhabbal készítik.


Nem vagyok én turista!





Az Olaszországba látogató turisták általában figyelmen kívül hagyják, többségük pedig nem is ismeri a cappuccino fogysztásának szabályait. Pedig a presszókávé, tetején a kis „tejsipkával” úgyanúgy hozzátartozik Itáliához, mint a Colosseum vagy a pizza. Alig néhányan tudják csak: az olaszok számára a cappuccino valójában nem ital, hanem táplálék. Csak reggel isszák.
Amiből viszont következik: aki nem tartja magát a szabályokhoz, arról nyomban tudják, hogy turista. Aki jártasnak kíván lenni cappuccinóügyben, íme néhány, papírra vetett, „íratlan” szabály:

 





Szabályok a csészében

Első szabály: Soha ne fogyasszunk cappuccinót délelőtt 11 óra után. A jóllaktató ital ugyanis a reggelihez tartozik, amelyet Olaszországban általában bárban fogyasztanak el. Csevegéshez és kávészünethez igazán semmi köze a cappuccinónak.

Második szabály: Soha ne rendeljünk cappuccinót étkezés után. Erről – akaratuk ellenére is – könnyen felismerhetők a külföldiek. Az olaszok számára ugyanis rejtély, miként férhet el a gyomorban a pasta, hal és édesség után még egy kalóriában gazdag tejeskávé is.

Harmadik szabály: Soha ne üljünk asztalhoz a cappucinóval. Akár erről az italról, akár szimpla feketéről van szó, sok római langyosan (tiepido) kéri a kávéját, hogy gyorsabban ihassa meg.

Az már a bonyolultság csúcsát jelenti a nem odavalósiaknak, hogy miért kapható presszókávé akár csészében, akár „al vetro”, azaz pohárban. Egyenesen értelmetlennek tűnik a cappucino is „senza schiuma” azaz hab nélkül, hiszen a cappuccino fő jellemzője a felhabosított tejből való „korona”.

Megnyugtató viszont, hogy ezeket a szabályokat nem kell igazán komolyan venni, azaz mindenki akkor iszik cappuccinót, amikor éppen kedve tartja.







Az igazi cappuccino elkészítésének módja

Erős presszókávét főzünk, majd presszógépen az erre a célra szólgáló habosítófúvókával egy nagyobb bögrében felhabosítjuk a hideg tejet, amely ettől a művelettől forró lesz. Koleszterinszint ide vagy oda, a tejnek legalább 2,8 százalék zsírtartalmúnak kell lennie, de még jobb, ha 3,2 százalékos, ugyanis a zsírosabb tejből szebb habot tudunk készíteni. A habnak keményen kell „ülnie” a bögrében. A habot óvatosan rákanalazzuk az előre elkészített presszókávéra, majd vigyázva ráöntjük a maradék tejet. A tetejét kakaóporral vagy fahéjjal finoman megszórjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top