Az otthoni munkát – főleg, ha gyorsan akarunk valamit az asztalra tenni – nagyban elősegítik a konzervek és a mirelit készítmények, de minden a frissen beszerzett anyagból a legfinomabb.
Gyökerek és gumók
A válogatás után vékonyan meghámozzuk, megmossuk és az étel jellegének megfelelően kockára, karikára vagy hasábra vágva, hideg vízben tartjuk felhasználásig (ellenkező esetben a zöldség megbarnul).
Külső leveleinek eltávolítása után a káposztaféléket félbeszeljük, torzsáját kivágjuk és az ételnek megfelelően kockára, metéltre vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Hideg vízben megmossuk, lecsepegtetjük.
Levélzöldségek
A levelek szárait eltávolítjuk, hideg vízben többször megmossuk, felhasználásig félretesszük.
A zöldségeket egészben hideg vízben többször átmossuk, majd leveleikre bontjuk (érdemes levelenként is átöblíteni egyszer, mert a torzsáknál nagyon megáll a homok).
A kalapot és a szárrészt külön választjuk. A szár alsó részéről, ami a talajjal érintkezett, ceruza hegyezéshez hasonlóan “kihegyezzük ” a földes részt eltávolítjuk, a kalapjáról a felső réteget lehúzzuk. Szűrőbe téve folyó víz alatt alaposan megmossuk. A gombát vízbe ne áztassuk, mert “megszívja” magát. Mosás után az étel jellegének megfelelően daraboljuk.
Szárzöldségek
Éles késsel vagy zöldségtisztító késsel mindkét növény szárrészét vékonyan meghámozzuk. Hideg vízben megmossuk és felhasználásig félretesszük.
Ezeket a zöldségféléket egészben megmossuk, majd vékonyan meghámozzuk, daraboljuk vagy éppen legyaluljuk.
Szárazfőzeléknek valók
A szemeket válogassuk át, majd mosás után hideg vízben áztassuk legalább 5-6 órán át.
Két végét tompa késsel vágjuk le, majd a végeket megfogva húzzuk le az esetleg rajta levő “szálkáját”, azaz a szálas részeit. Mosás után daraboljuk, ha szükséges.
Az egyik – hegyesebb – végét összenyomjuk, a héját szétpattintva kibontjuk a szemeket, vigyázva, hogy a hibás szemeket kiválogassuk. Szűrőben, hideg vizzel jól megmossuk, felhasználásig félretesszük.