Narancsos eperdzsem
Hozzávalók:
• 750 ml narancslé kb. 9 db gyümölcsből (vagy készen kapható 100 %-os narancslé)
• 500 g eper (mindkettőt előkészítve mérjük le)
• 1 tasak Dr. Oetker Zselírozócukor Speciál 2:1
Előkészítés:
A narancsot kipréseljük, a gyümölcshúst is a léhez adjuk, a magokat eltávolítjuk és 600 ml-t kimérünk. Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, szárát leszedjük, apróra vágjuk és 500 g-ot lemérünk.
Elkészítés:
A narancslevet és az epret egy főzőedényben a Zselírozócukorral jól elkeverjük. Kevergetve erős lángon felforraljuk, 1–3 percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről, ezután azonnal üvegekbe töltjük.
Tipp:
50 ml narancslevet helyettesíthetünk 50 ml whiskey-vel is.
Eperlekvár friss rozmaringgal
Hozzávalók:
• 1250 g eper
• 1/2 evőkanál friss (vagy késhegynyi őrölt) rozmaring
• 350 g cukor (300 g fruktóz) vagy 25 ml folyékony édesítőszer
• 1 tasak Dr. Oetker Zseléfix Szuper 3:1
Előkészítés:
Az epret megmossuk, szárát leszedjük, apróra vágjuk. 1/2 evőkanál rozmaringot megmosunk, szárazra törlünk és felaprítunk.
Elkészítés:
Az epret egy főzőedénybe helyezzük. A cukrot (vagy az édesítőszert) a Zseléfix-szel elkeverjük, majd a gyümölcshöz adjuk. Kevergetve erős lángon felforraljuk, 1 – 2 percig állandó keverés mellett zubogva forrni hagyjuk. Hozzáadjuk a rozmaringot és 1 percig tovább forraljuk, majd levesszük a tűzről. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről, ezután azonnal üvegekbe töltjük.