Hozzávalók 8 személyre:
• a kocsonyához:
50 dkg apró szemű eper
10 dkg málna
5 dl muskotályos bor
2 evőkanál zselatinpor
1 dl cukorszirup
1 mentaág
• a vaníliás krémhez:
4 dl tej
6 dkg cukor
4 tojássárgája
1 tasak vaníliáscukor
1. A zselatint feloldjuk egy tál hideg vízben. 4 dl bort megmelegítünk, majd hozzáadjuk a feloldott zselatint. Levesszük a tűzről, és belekeverünk még 1 dl bort meg a cukorszirupot.
2. Hosszúkás teflon tepsibe tesszük kereszt alakban a mentát, és nagyon vékony réteg zselatinos krémet simítunk rá, majd hűtőbe állítjuk.
3. Az epret és a málnát megmossuk, megtisztítjuk, és kettévágjuk. 10 darabka epret a mentalevelek közé rakunk, majd beleszórjuk a maradék epret és a málnát.
4. A gyümölcsöket óvatosan a zselébe nyomkodjuk, de vigyázzunk, ne törjenek össze! Ismét egy réteg zselét simítunk rá, alufóliával lefedjük, és 12 órán át hűtőben állni hagyjuk.
5. A vaníliás krémhez a tejet a vaníliáscukorral megmelegítjük. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük, majd gyors mozdulatokkal belekeverjük a meleg tejet. Gyakori kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Eperdarabkákkal díszítve, a krémmel tálaljuk a kocsonyát.
234 kcal (985 kJ)/adag
Tipp: ha megmarad a kocsonyából, vágjuk kis kockákra, és szúrjunk mindegyikbe fogvájót! Étvágygerjesztő falatkának kiváló.