Tzatziki Saláta
A Tzatziki akkor az igazi, ha villánkat felemeljük, majd megfordítjuk és nem folyik le róla a ízletes saláta. Minden ellenkező feltételezés dacára ez az étel nem salátaként, hanem előételként kerül a görögök asztalára. Rendszerint más előételekkel vegyesen, esetleg egy kis kenyérrel fogyasztják.
Hozzávalók
• 50 dkg joghurt (teljes értékű zsíros joghurt)
• 1 darab uborka
• 3 gerezd fokhagyma
• pár szem olajbogyó
• 3/4 csésze olívaolaj
• só, bors
Elkészítés
Meghámozzuk az uborkát és lereszeljük (vastag lyukú reszelőn). Kinyomjuk a levét, vagy egy szűrőben hagyjuk lecsorogni. A fokhagymát átpréseljük egy fokhagymazúzón. A joghurtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk az uborkát, a fokhagymát, sót, borsot és az olajat. Szép lassan elkeverjük.
Mouszaka
Hozzávalók
• 3/4 kg burgonya
• 1 csésze olívaolaj
• 3/4 kg darált marhahús
• 1 finomra vágott hagyma
• 1 széttört fokhagyma
• 3/4 kg padlizsán
• 2 evőkanál vaj
• 3 meghámozott és felvágott paradicsom
• 2 teáskanál só
• bors
• 2 evőkanál zsemlemorzsa
• 3 tojás
• petrezselyem
• besamel
• 25 dkg túró
• 1/2 csésze juhsajt
Vágjuk fel a padlizsánt félvastag szeletekre. Forró olajban süssük őket, amíg egy kicsit meg nem barnulnak. Végezzük el ugyanezt a burgonyaszeletekkel is. A húst a hagymával, fokhagymával hirtelen süssük át a vajon. Adjuk hozzá a paradicsomot, a borsot és a sót. Letakarva főzzük lassú lángon, kb. 30 percig. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, egy tojást, és a felvágott petrezselymet. Készítsük el a besamelszószt, és adjuk hozzá a másik tojást, a sajtot és a túrót. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat és tegyünk bele zsemlemorzsát is. Tegyünk az aljára egy réteg burgonyát, majd a hús felét, majd a padlizsánt, és így váltogassuk a rétegeket, amíg az összetevők el nem fogynak. A besamelt tegyük a tetejére, és süssük át.