nlc.hu
Gasztro
Töltött karalábé és meggyes pite

Töltött karalábé és meggyes pite

Mai menünk töltött karalábé, s desszertnek meggyes pite.



Töltött karalábé

Hozzávalók


• 8 darab közepes nagyságú karalábé, leveleivel együtt
• 400 g darált sertéshús
• 100 g előfőzött rizs
• 1 db tojás
• 40 g liszt
• 20 g vaj vagy Linco Family Margarin
• 2 dl tejföl
• 1 csomó zöldpetrezselyem
• 1 húsleveskocka 1dl vízben oldva
• só, őrölt bors


Elkészítés

A karalábéról a zsenge középső leveleket leszedjük, alaposan megmossuk és vékony metéltre vágjuk. A karalábékat meghámozzuk, megmossuk és a gyökér felőli részen a belsejét kivájjuk, ügyelve arra, hogy a megfelelő falvastagság mindenhol megmaradjon. A húst tálba téve hozzáadjuk a főtt rizst, a tojást, a finomra vágott zöldpetrezselymet, a fűszereket és az anyagot összedolgozzuk. A karalábékat megtöltjük.

A kivájt karalábét egy lábas vagy tűzálló tál aljára helyezzük, rátesszük a megtöltött karalábékat és a metéltre vágott zsenge leveleket. Aláöntjük a húslevest, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhultak, a lábasból kiemeljük őket. A vagdalékot világos, vajas rántással berántjuk, hozzáadjuk a tejfölt, átforraljuk, ha szükséges, utána ízesítjük.

Tálaláskor a tál aljára tesszük a mártásos vagdalékot, ráhelyezzük a töltött karalábékat, finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.


Meggyes pite

Hozzávalók







2

A tésztához

• 350 g liszt
• 150 g Linco Family Margarin
• 1 dl tejföl
• 2 db tojás
• 30 g porcukor
• 2 g só

A töltelékhez

• 1000 g kimagozott meggy
• 150 g dió
• 150 g cukor
• 50 g zsemlemorzsa
• 5 g őrölt fahéj

Elkészítés

A liszttel a margarint szétmorzsoljuk, majd a tejföllel, a tojássárgájával, a porcukorral, és a sóval összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztából két cipót formálunk és hűvös helyen másnapig állni hagyjuk. Másnap mindkét cipóból tepsinagyságú lapot nyújtunk. Az egyiket betesszük a kizsírozott tepsibe, elősütjük. Meghintjük zsemlemorzsával, s rárakjuk a kimagozott, kissé kinyomott meggyet. Majd meghintjük a porcukorral elkevert dióval, és befedjük a másik kinyújtott lappal. Mielőtt sütőbe tesszük, a tésztát villával kissé megszurkáljuk (így a tészta és a töltelék közötti levegő eltávozik). Tojásfehérjével megkenjük, s kristálycukorral kevert, darabosra vágott dióval is beszórhatjuk. Előmelegített sütőben, nem túl erős tűznél megsütjük. Hidegen szeleteljük, és a tésztástálon hintsük meg porcukorral.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top