Töltött karalábé
Hozzávalók
8 darab közepes nagyságú karalábé, leveleivel együtt
400 g darált sertéshús
100 g előfőzött rizs
1 db tojás
40 g liszt
20 g vaj vagy Linco Family Margarin
2 dl tejföl
1 csomó zöldpetrezselyem
1 húsleveskocka 1dl vízben oldva
só, őrölt bors
Elkészítés
A karalábéról a zsenge középső leveleket leszedjük, alaposan megmossuk és vékony metéltre vágjuk. A karalábékat meghámozzuk, megmossuk és a gyökér felőli részen a belsejét kivájjuk, ügyelve arra, hogy a megfelelő falvastagság mindenhol megmaradjon. A húst tálba téve hozzáadjuk a főtt rizst, a tojást, a finomra vágott zöldpetrezselymet, a fűszereket és az anyagot összedolgozzuk. A karalábékat megtöltjük.
A kivájt karalábét egy lábas vagy tűzálló tál aljára helyezzük, rátesszük a megtöltött karalábékat és a metéltre vágott zsenge leveleket. Aláöntjük a húslevest, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhultak, a lábasból kiemeljük őket. A vagdalékot világos, vajas rántással berántjuk, hozzáadjuk a tejfölt, átforraljuk, ha szükséges, utána ízesítjük.
Tálaláskor a tál aljára tesszük a mártásos vagdalékot, ráhelyezzük a töltött karalábékat, finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
Meggyes pite
Hozzávalók
A tésztához
350 g liszt
150 g Linco Family Margarin
1 dl tejföl
2 db tojás
30 g porcukor
2 g só
A töltelékhez
1000 g kimagozott meggy
150 g dió
150 g cukor
50 g zsemlemorzsa
5 g őrölt fahéj
Elkészítés
A liszttel a margarint szétmorzsoljuk, majd a tejföllel, a tojássárgájával, a porcukorral, és a sóval összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztából két cipót formálunk és hűvös helyen másnapig állni hagyjuk. Másnap mindkét cipóból tepsinagyságú lapot nyújtunk. Az egyiket betesszük a kizsírozott tepsibe, elősütjük. Meghintjük zsemlemorzsával, s rárakjuk a kimagozott, kissé kinyomott meggyet. Majd meghintjük a porcukorral elkevert dióval, és befedjük a másik kinyújtott lappal. Mielőtt sütőbe tesszük, a tésztát villával kissé megszurkáljuk (így a tészta és a töltelék közötti levegő eltávozik). Tojásfehérjével megkenjük, s kristálycukorral kevert, darabosra vágott dióval is beszórhatjuk. Előmelegített sütőben, nem túl erős tűznél megsütjük. Hidegen szeleteljük, és a tésztástálon hintsük meg porcukorral.