nlc.hu
Gasztro
Fácánleves és sonkás zöldségtorta

Fácánleves és sonkás zöldségtorta

Hétvégi menünk kifejezetten ínyenceknek; elsõ fogás fácánleves, másodiknak sonkás zöldségtortát ajánlunk.




Fácánleves


Hozzávalók






• 1500 g fácán
• 150 g sárgarépa
• 150 g petrezselyemgyökér
• 80 g zellergumó
• 50 g vöröshagyma
• 100 g kelkáposzta
• 50 g gomba
• 100 g kelvirág
• 2 gerezd fokhagyma
• 120 g levestészta
• 1 csomag petrezselyemzöld
• egész bors, só, ízlés szerint gyömbér, borókabogyó


Elkészítés
 

Az előkészítés során leírt módon a fácánt előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A fácánt hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot és lassan egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a levestésztát, és vágjuk finomra a petrezselyemzöldet. A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a fácánt, majd feldaraboljuk, a zöldséget kis hasábokra vágjuk. A levest merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt fácánt levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a tésztát. Rámerjük a forró levest és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.


Sonkás zöldségtorta

Hozzávalók

• 1/2 fej kelkáposzta
• 4 zsenge sárgarépa
• 2 zsenge petrezselyemgyökér
• 1 karalábé
• 1 zeller
• 30 dkg gépsonka
• 4 dl joghurt
• 5 dkg reszelt sajt
• 4 tojás
• vaj, só, ételízesítő, köménymag, szerecsendió, petrezselyem,
• zöldparadicsom a díszítéshez

Elkészítés

A káposztát legyaluljuk, és kevés sóval átgyúrjuk. A többi zöldséget megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A sonkaszeleteket kockára vágjuk. A joghurtot a tojásokkal, reszelt sajttal kikeverjük, sóval, ételízesítővel, csipet őrölt köménnyel és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Egy jénait vagy kisebb méretű pattintós oldalú tortaformát jól kikenünk vajjal, belerakjuk a kicsavart káposzta felét, közben tojásos joghurtot kanalazunk közé. Rátesszük a többi zöldséget, a sonkát, és tojásos joghurttal meglocsoljuk a rétegeket. Betakarjuk a káposzta másik felével, közé szintén joghurt kerül. Közepes hőmérsékletre előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 35 percig sütjük. Tálaláskor kivesszük a formából, és paradicsomrózsával díszítjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top