Fácánleves
Hozzávalók
1500 g fácán
150 g sárgarépa
150 g petrezselyemgyökér
80 g zellergumó
50 g vöröshagyma
100 g kelkáposzta
50 g gomba
100 g kelvirág
2 gerezd fokhagyma
120 g levestészta
1 csomag petrezselyemzöld
egész bors, só, ízlés szerint gyömbér, borókabogyó
Elkészítés
Az előkészítés során leírt módon a fácánt előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A fácánt hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot és lassan egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a levestésztát, és vágjuk finomra a petrezselyemzöldet. A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a fácánt, majd feldaraboljuk, a zöldséget kis hasábokra vágjuk. A levest merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt fácánt levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a tésztát. Rámerjük a forró levest és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.
Sonkás zöldségtorta
Hozzávalók
1/2 fej kelkáposzta
4 zsenge sárgarépa
2 zsenge petrezselyemgyökér
1 karalábé
1 zeller
30 dkg gépsonka
4 dl joghurt
5 dkg reszelt sajt
4 tojás
vaj, só, ételízesítő, köménymag, szerecsendió, petrezselyem,
zöldparadicsom a díszítéshez
Elkészítés
A káposztát legyaluljuk, és kevés sóval átgyúrjuk. A többi zöldséget megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A sonkaszeleteket kockára vágjuk. A joghurtot a tojásokkal, reszelt sajttal kikeverjük, sóval, ételízesítővel, csipet őrölt köménnyel és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Egy jénait vagy kisebb méretű pattintós oldalú tortaformát jól kikenünk vajjal, belerakjuk a kicsavart káposzta felét, közben tojásos joghurtot kanalazunk közé. Rátesszük a többi zöldséget, a sonkát, és tojásos joghurttal meglocsoljuk a rétegeket. Betakarjuk a káposzta másik felével, közé szintén joghurt kerül. Közepes hőmérsékletre előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 35 percig sütjük. Tálaláskor kivesszük a formából, és paradicsomrózsával díszítjük.