Gombás, borsós pulykamell
Hozzávalók
Elkészítés
A szójaszószt és a citromlevet két evőkanál olajjal összekeverjük, és egy kenőtoll segítségével a húsok mindkét oldalát bekenjük vele. A bekent húsokat egy edényben egymásra fektetjük, és legalább 2 órán keresztül érleljük. Egy serpenyőben kevés olajon megpároljuk a felkarikázott újhagymát, majd rátesszük a felszeletelt gombát, és időnként megkeverve addig pároljuk, míg a levét elfővi. Akkor hozzáadjuk a ropogósan puha főzött zöldborsót. Sóval, borssal, frissen vágott petrezselyemzölddel és mentalevéllel ízlés szerint fűszerezve átforrósítjuk. Közben a húsokat egy felforrósított teflon serpenyőbe rakjuk, ropogós pirosra megsütjük, és gombás borsóval körítve tálaljuk.
Jó tanács:
A pulykamellfiléket nem kell megsózni, mert a szójaszósz sós. Teflonserpenyő helyett felforrósított rostlapon vagy olajjal kikent hagyományos serpenyőben is megsüthetjük a húsokat.
Csokoládés croissant
Hozzávalók
Elkészítés
A táblacsokoládéból 4 csíkot (kb. 8 dkg) apró darabokra vágunk. 1 csík csokoládéból forgácsokat faragunk. A leveles tésztát hagyjuk felengedni, és lisztezett deszkán kb. 32 cm átmérőjű kerek lappá kinyújtjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és 8 cikkre osztjuk. A csokoládédarabokat a cikkek szélesebb felére halmozzuk, majd a tésztadarabokat egyenként feltekerjük. A tojássárgáját a tejszínnel elkeverjük, és megkenjük vele a croissant-okat. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15-20 percig sütjük. A sütési idő vége felé esetleg letakarjuk. Vízfürdőben a maradék (kb. 2 dkg) csokoládét megolvasztjuk, és nejlonzacskóba töltjük. A zacskó egyik sarkán kis lyukat vágunk, és a kihűlt croissant-okra csíkokat rajzolunk. Végül csokoládéforgácsokkal megszórjuk.