Gulyásleves
Hozzávalók
-
360 g marha színhús
- 80 g sertészsír
- 150 g vöröshagyma
- 15 g fűszerpaprika
- 500 g burgonya
- 140 g zöldpaprika
- 60 g friss paradicsom
- 5 g fokhagyma
- 2 g köménymag
Elkészítése
Lehetőleg lábszárt vagy lapockát vásároljunk. A jól megmosott húst vágjuk kockára. Ezután a felolvasztott zsírban pirítsuk aranysárgára az apróra vágott hagymát. Vegyük le a hőfokot, s a nem túl meleg hagymás zsírba rakjuk bele a fűszerpaprikát. Tegyük rá a húst, és pirítsuk tovább.
Amikor a hús leve elfőtt, adjuk hozzá a köménymaggal együtt az apróra vagdalt fokhagymát. Ügyeljünk arra, hogy a hős ne főjön, hanem csak párolódjon. Mielőtt a hús megpuhulna, levét párologtassuk el olyan mértékben, hogy csak a zsírja maradjon a hús alatt. Ezután tegyük hozzá a burgonyát, és azzal együtt pirítsuk, amíg az üvegessé válik. Majd öntsük fel és tegyük bele a zöldpaprikát és a paradicsomot (a felöntés csontlével, vagy leveskocka oldatával történik). Amikor a burgonya puhulni kezd, befőzzük a levesbe a csipetkét is.Búzaprósza
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 1 db tojás
- 6 dl kefír
- 100 g szilvalekvár
- 1 dl tejföl
- 10 g só
- 30 g Linco Family Margarin
- 20 g cukor
Elkészítése
Tálban a lisztet a sóval, kevés cukorral, a kefírrel és a tojással összekeverjük. Ha túl sűrű masszát kapnánk, akkor kevés tejjel, vagy vízzel higíthatjuk.
Kizsírozott tepsibe öntjük és a tetejére szilvalekvárból kis halmokat rakunk. Ezek közé tejfölből szintén kis csomókat teszünk. A tészta tetejét zsírral, vagy olajjal meglocsoljuk és forró sütőben pirosra sütjük. Kockákra vágjuk.
Maradék tejből, aludttejből is készíthető.