Különleges gombaleves
Hozzávalók
• 1 kg sertéscsont
• 1 fej vöröshagyma
• 25 dkg leveszöldség
• 10 dkg füstölt szalonna
• 30 dkg gomba
• 20 dkg füstölt kolbász
• 10 dkg liszt
• 3 dl tejföl
• zsír, só, bors
• 1 csomó petrezselyemzöld
A derelyéhez
• 20 dkg liszt
• 4 tojás
• 2 dkg vaj vagy Linco Family Margarin
• 1 púpozott evőkanál, finomra vágott vöröshagyma
• 20 dkg borjúhús
• só, őrölt bors
• szerecsendió
Elkészítés
A csontból és a zöldségekből csontlevest főzünk, vagy a leveskockából készítünk 1 liter leveslét.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, aranysárgára sütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezve megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, és a leszűrt csontlével feleresztjük. A levest felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, majd világos rántással berántjuk, beletesszük a felszeletelt füstölt kolbászt, és készre főzzük, végül tejföllel elkeverjük.
Levesbetét
A derelyéhez a lisztből 2 tojással, kevés sóval nyújtható tésztát gyúrunk, és a következő töltelékkel töltjük. A finomra vágott hagymát félig megpirítjuk, hozzátesszük a pépesre darált húst, fűszerezzük, és kevergetve jól átsütjük.
Hozzáütünk két tojást, és állandó keverés mellett addig hagyjuk mérsékelt tűzön, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. A kinyújtott tésztát megtöltjük ezzel a töltelékkel, derelyevágóval kis kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben kifőzzük.
A levest a derelyebetéttel tálaljuk.
Jó tanács:
Borjúhúsos derelyét készen is vásárolhatunk, és azzal is kínálhatjuk a levest.
Halas egytál
Elkészítés
A leveszöldségeket lekaparjuk, a karalábét meghámozzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, majd valamennyit megmossuk, ízlés szerint felaprítjuk, és kevés sós, ételízesítős vízben félpuhára megfőzzük. Amikor a zöldségek puhulni kezdenek, hozzátesszük a halszeleteket, és 5 percig együtt pároljuk. A halszeleteket a főzőléből lapátkanállal kivesszük, lecsöpögtetjük, utána a zöldségeket leszűrjük. Kivajazott tűzálló tálba belesimítjuk a zöldségek nagyobbik felét, majd ráfektetjük a halszeleteket. Reszelt márványsajttal és kevés ételízesítővel elkevert tejfölt kanalazunk rájuk, és betakarjuk zöldségekkel. A tetejére öntjük a maradék sajtos tejfölt, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten átforrósítjuk.
Jó tanács:
Vigyázzunk, hogy a hal szét ne főjön. Ha mirelit halfilével készítjük, 2-3 perc párolás is elég.