nlc.hu
Gasztro
Kiadós tyúkleves és máglyarakás

Kiadós tyúkleves és máglyarakás

Mai menünk elsõ fogása egy kiadós tyúkleves, utána máglyarakást ajánlunk.



Hozzávalók







  2  

  • 1500 g tyúkhús
  • 150 g sárgarépa
  • 120 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zellergumó
  • 50 g vöröshagyma
  • 100 g kelkáposzta
  • 50 g gomba
  • 100 g kelvirág
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • egész bors, só
  • 120 g csigatészta


    Elkészítés

    A szárnyasoknál leírt módon a tyúkot előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagyma héját rajta hagyjuk, csak jól megmossuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra.

    A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfőtt csigatésztát. Rámerjük a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.

    A tyúkhúsleves mintájára készíthető: galambleves, fácánleves, csirkeleves, pulykaleves. Kacsa- és libalevest is főzhetünk, de számítsunk rá, hogy eléggé zsíros lesz. Ha az elkészített tyúkhúsleveshez külön megpárolunk zöldborsót, karfiolt, spárgát, a levesből kivett zöldséget, gombát vékony csíkokra vágjuk, és cérnametéltet adunk hozzá, Újházy-tyúklevest tálalhatunk!


    Máglyarakás

    Hozzávalók





  • 4-5 db szikkadt kifli vagy zsemle
  • 4 db tojás
  • 4 dl tej
  • 30 g vaj vagy Linco Family Margarin
  • 200 g alma
  • 50 g barackíz
  • 250 g kristálycukor
  • 20 g zsemlemorzsa
  • 10 g vaníliás cukor
  • őrölt fahéj


    Elkészítés

    A szikkadt péksüteményeket vastagabb szeletekre vágjuk, és egy mély tálba tesszük. A tojássárgákat a fele cukorral, vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a már felforralt tejet és
    a felszeletelt süteményekre öntjük. Addig állni hagyjuk, amíg azok teljesen fel nem szívják a tejet. Magas szélű tűzálló tálat kivajazunk, szitált zsemlemorzsával megszórjuk, és az áztatott zsemlék felét a tálba tesszük. Rárakjuk a vékony szeletekre vágott almát, majd befedjük a másik felével. Tetejét elsimítjuk, baracklekvárral megkenjük. Jó meleg sütőben 30 percig elősütjük. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk és másik fele kristálycukorral tovább verjük. A tojáshabot az elkészült tésztára egyenletes vastagságban elosztjuk. 10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik és kissé megpirul. Tálalás előtt pihentetjük, vízbe mártott éles késsel daraboljuk.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top