Olasz krumplinudli
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej hagyma
3 ek. olaj
300 g sampinyon gomba
2 kis doboz hámozott paradicsom
1 gerezd fokhagyma
6-8 zsályalevélke
só, bors
300-350 g finomliszt
1 tojás
őrölt szerecsendió
50 g reszelt parmezán sajt
4 ek. olívaolaj
Elkészítési idő: 1 óra
1 adag: 725 kcal/3031 kJ
A burgonyát héjában megfőzzük. Közben a hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajon. A gombát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, a hagymára dobjuk, 5 percig pirítjuk. A paradicsomot csíkokra vágjuk, levével együtt a gombához adjuk. Az áttört fokhagymával, a zsályalevélkékkel, sóval és borssal ízesítjük, félig lefedve 20-25 percig főzzük. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, azon melegében áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a kissé felvert tojást, 1 mk. sót, 1-2 csipet szerecsendiót és 1 ek. reszelt sajtot, összegyúrjuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle, és 2 cm-es darabokra vágjuk. Felfordított villa hátán egyenként áthengergetjük őket (azaz dundi, bordázott nudlikat készítünk), konyharuhára terítjük, megszórjuk egy pici liszttel. Forrásban lévő, bő, sós vízben, több részletben kifőzzük a nudlikat, szitakanállal mélyebb tálba szedjük őket, olívaolajjal, mártással és a maradék reszelt sajttal rétegezve lerakjuk (amíg az összes nudli kifő, a tálat lefedjük, gőz fölött melegen tartjuk) a tetejére mártás kerüljön. Zsályabóbitával díszítve, forrón tálaljuk.
Francia narancsos palacsinta
Hozzávalók 4 személyre
80 g finomliszt
1 csipet só
1 ek. cukor
1/2 tasak vaníliás cukor
1 tojás+1 tojássárgája
1,5 dl tej
1 ek. olaj
néhány citromfűlevélke
Továbbá
3 narancs
30 g cukor
30 g vaj vagy Linco Family Margarin
2 dl rostos narancslé
3 cl narancslikőr
1/2 dl brandy
Elkészítési idő: 55 perc
1 adag: 458 kcal/1912 kJ
Elkészítése:
Összekeverjük a lisztet a sóval, cukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, végül apránként a tejet, és csomómentes masszává keverjük (ha túl sűrű volna, egy kevés szénsavas ásvány- vagy szódavízzel hígítjuk). Letakarjuk, 30 percig pihentetjük, majd belekeverjük az olajat, és teflonserpenyőben 8-12 vékony palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. Miközben a tészta pihen, a narancsokat megmossuk, 1 narancs héját burgonyahámozóval lehántjuk, gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. Forró vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük, és lecsepegtetjük. Az összes narancsot vastagon meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A munka közben keletkező lét a rostos narancsléhez öntjük. Nagyobb serpenyőben barnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat/margarint , azonnal felöntjük a narancslével, jól összeforraljuk, végül hozzáadjuk a narancslikőrt és a brandyt. A palacsintákat zsebkendőszerűen összehajtogatjuk, gyors mozdulatokkal a mártásba forgatjuk, végül hozzáadjuk a narancsgerezdeket és a narancshéjat. A palacsintákat (2-3 darabonként) lapostányérra fektetjük, melléjük szedjük a narancsot és a mártást, tetejüket narancshéjjal és citromfűlevélkével díszítjük, azonnal tálaljuk csak melegen jó! Mutatós, mennyei, biztos siker!