Avokádó krémleves
Hozzávalók
• 2 db érett avokádó
• 1 dl száraz fehérbor
• 60 g vaj vagy Linco Family margarin
• 1 csomó kapor
• 20 g liszt
• 50 g vöröshagyma
• 80 g füstölt sonka vagy gépsonka
• 2 dl tejszín
• só, őrölt fehér bors
Elkészítése
Az avokádót megtisztítjuk, a húsát felszeleteljük. A vöröshagymát és a sonkát finomra vágjuk. A vajat vagy margarint megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát és megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a szeletelt avokádót, sózzuk, borsozzuk és együtt majdnem puhára pároljuk. Felöntjük 8 dl vízzel vagy húslevessel, és lassú forralással puhára főzzük. Az egészet szitán áttörjük vagy turmixgépben egyneműsítjük. A tejszínt a liszttel csomómentesre keverjük, és a lángra visszatett levesünket besűrítjük. Tálaláskor a csésze aljára tesszük a sonkát, rámerjük a forró levest, és kaporral díszítjük.
Borjúpaprikás
Hozzávalók
Elkészítése
A húst megmossuk, 1×1 cm-es kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a paradicsomot és a zöldpaprikát cikkekre vágjuk. A zsiradékot felhevítjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, felengedjük kevés vízzel és a tűzre visszatéve zsírjára visszapirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott húst, megsózzuk és nagy lángon zsírjára sütjük – figyelve arra, hogy ne égjen le – kevés vizet aláöntve, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot, és majdnem puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a habarást. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük, és mielőtt a hús teljesen megpuhul, a pörkölthöz keverjük, és együtt az egészet kiforraljuk. Tálaláskor galuskát vagy tojásos galuskát adunk hozzá köretként, lehetőleg külön edényben. A borjúpaprikást díszíthetjük paprika- és paradicsomszeletekkel és tejföllel.