Gasztro

Sertésborda temesvári módra és frappé

Mai menünk sertésborda temesvári módra, desszertnek pedig frappét, azaz jegeskávét görög módra.




Sertésborda temesvári módra








  4  

Hozzávalók


  • 800 g sertésborda
  • 100 g vöröshagyma
  • 50 g olaj vagy Linco Family margarin
  • 350 g nem szétfővő burgonya (kifli, rózsa)
    • 100 g füstölt szalonna
  • 250 g zöldbab
  • 1 dl tejföl
  • 30 g liszt
  • fűszerpaprika, só, fokhagyma

    Elkészítése

    A bordákat kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártva a felforrósított zsiradékban mindkét oldalát elősütjük. A zsírban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, sózzuk, elkeverjük és beletesszük a felszeletelt burgonyát. Az elősütött szeleteket a burgonya tetejére helyezve kevés folyadékkal fedő alatt megpároljuk. Közben a zöldbabot sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A szalonnából négy szeletet vágva bőréig bevagdaljuk és serpenyőben kisütjük. A hő hatására a szalonna “kakastaréj” formát vesz fel. A megpárolt húst és burgonyát tejfölös habarással behabarjuk, kiforraljuk. Tálaláskor a tálra rendezzük a bordákat, ráhelyezzük a tejfölös-paprikás burgonyát, és tetejére rakjuk a megfőtt zöldbabot, amire rátesszük a kisütött szalonnát.








      2  
    Frappé

    Hozzávalók


  • 1 teáskanál nescafé
  • 2 dl hideg víz
  • cukor


    Elkészítés

    Tegyük egy shakerbe, vagy egy jól zárható edénybe a kávét. Öntsünk hozzá 1 dl hideg vizet, és cukrot ízlés szerint (anélkül is jó). Rázzuk össze alaposan, amíg kemény hab nem képződik belőle. Öntsük ki egy hosszú pohárba, öntsük rá a többi hideg vizet. Jár még bele jégkocka, szívószál, és ha ínyencek vagyunk: vaníliafagylalt. (Természetesen a legvégén, különben nem fog habzani!)

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top