Hozzávalók
Őszibarack krémleves
• 300 g őszibarack (lehet konzerv vagy mélyhűtött)
• 20 g cukor
• 2 db tojássárgája
• 3 cl borpárlat
• 1 dl tejszín
• egész fahéj, citromhéj, szegfűszeg
Elkészítése
A fűszerekből kivonatot főzünk, leszűrjük, kihűtjük. Az őszibarackot felszeleteljük, és fél liter vízzel, a cukorral és a kivonattal lassú forralás mellett húsz percig főzzük, kihűtjük. A gyümölcsöt a léből kiszedve turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a brandyt, a tejszínt pépesítjük, és végül annyi főzőlevet, hogy krémszerű állományú ételt kapjunk. Hűtőszekrénybe téve kihűtjük. Felszolgálás előtt csészébe öntjük, tetejét tejszínhabbal és őrölt fahéjjal díszíthetjük.
Fenti módon bármilyen gyümölcsből készíthetünk krémlevest.
Spárga tojásos mártással
Hozzávalók
• 400 g zöld spárga
• 2 db tojás
• 40 g fekete olajbogyó
• 5 g kapribogyó
• 50 g szardella
• 1 dl olaj
• 0,5 dl fehérborecet
• só, cukor, őrölt fehér bors
Elkészítése
A tojásokat legalább tíz percig keményre főzzük. A fehér spárgát meghámozzuk, a zöldet megmossuk, és az alsó fás részeket levágjuk. A spárgákat külön-külön, kevés cukorral ízesített sós vízben megfőzzük (kb. tíz perc), kiszedjük és langyosra hűtjük, lecsepegtetjük. A kihűlt és megtisztított tojások sárgáját és a fehérjét külön-külön apróra vágjuk, a szardellát, az olajbogyót és a kapribogyót vékony csíkokra szeleteljük. Keverőtálban az olajat és az ecetet elkeverjük, hozzáadjuk az apróra szeletelt anyagokat, és óvatosan összekeverjük. A spárgákat felváltva rakva a tányérokra adagoljuk és az elkészített tojásos öntettel félig átvonva tálaljuk. Hűtőszekrénybe tesszük, jól lehűtjük.