Avokádó krémleves
Hozzávalók
2 db érett avokádó
1 dl száraz fehérbor
60 g vaj vagy Linco Family margarin
1 csomó kapor
20 g liszt
50 g vöröshagyma
80 g füstölt sonka vagy gépsonka
2 dl tejszín
só, őrölt fehér bors
Elkészítése
Az avokádót megtisztítjuk, a húsát felszeleteljük. A vöröshagymát és a sonkát finomra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát és megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a szeletelt avokádót, sózzuk, borsozzuk és együtt majdnem puhára pároljuk. Felöntjük 8 dl vízzel vagy húslevessel, és lassú forralással puhára főzzük. Az egészet szitán áttörjük vagy turmixgépben egyneműsítjük. A tejszínt a liszttel csomómentesre keverjük, és a lángra visszatett levesünket besűrítjük. Tálaláskor a csésze aljára tesszük a sonkát, rámerjük a forró levest, és kaporral díszítjük.
Rakott palacsinta gyümölccsel
Hozzávalók
2 db tojás
180 g liszt
2,5 dl tej vagy szódavíz
1 dl étolaj
só
a töltelékhez
300 g friss gyümölcs (ribizli, málna, barack stb.)
100 g darált dió
0,5 dl rum
50 g mazsola
5 db tojásfehérje
50 g kristálycukor
30 g porcukor
100 g dzsem (lehetőleg a felhasznált gyümölcsből)
Elkészítése
A lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és a palacsinta mindkét oldalát világosra sütjük. A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, majd ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A mazsolát átválogatjuk, és a rumba beáztatjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a dzsemet felmelegítjük, hogy kenhető legyen. A megsütött palacsintát tűzálló tálba rétegezzük a következő módon: a tál aljára teszünk egy palacsintát, megszórjuk a porcukorral elkevert darált dióval, és pár szem mazsolát szórunk rá, ráhelyezünk a következő palacsintát, amelyen elhelyezzük a gyümölcsöt. Így folytatjuk a rétegezést, amíg az anyagok el nem fogynak. A tetejére mindig palacsinta kerül, amelyet, valamint az oldalát bekenjük a kemény tojáshabbal és előmelegített forró sütőben a habot megsütjük. A sütőből kivéve rövid ideig pihentetjük, és éles késsel cikkekre vágjuk.