Borban főtt májas gombóc
Hozzávalók
1,5 dl tej
50 g zsír
100 g gomba
100 g füstölt szalonna
2 db tojás
150 g liszt
60 g vaj vagy Linco Family margarin
60 g sajt
1 l vörösbor
1/2 csomó petrezselyemzöld
1 db zsemle
só, őrölt bors, majoranna
Elkészítése
A megtisztított gombát felszeleteljük, a petrezselyemzöldet finomra, a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. A májat a tejben áztatott, majd kicsavart zsemlével ledaráljuk. A füstölt szalonnát kisütjük, és az egész nyers tojásokkal együtt a májhoz keverjük, annyi zsiradékkal és liszttel, hogy formálható legyen. Sózzuk, borsozzuk, majorannával és a zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Apró gombócokat formálunk belőle és a felforralt borban lassú forralás mellett kifőzzük. A főző borból kiszedjük, lecsepegtetjük, olvasztott vajon megforgatjuk, tálra helyezzük és megszórjuk reszelt sajttal.
Fűszeres almás
Hozzávalók
80 dkg alma
25 dkg mirelit vajastészta
2 tojás
2 dl tejszín
8 ek. barnacukor
2 ek. őrölt fahéj
reszelt szerecsendió
8 gerezd dió
A tojásokat a tejszínnel, 2 ek. cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a durvára vágott dióval habosra keverjük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, kör alakban felszeleteljük.
Egy kerek tortaformát zsírpapírral kibélelünk, beletesszük a tésztát, rászórunk 2 ek. cukrot, és belesimítjuk a tölteléket. A tetejére szórjuk a maradék cukrot, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Hidegen tálaljuk.