Gasztro

Karalábéleves és normand tengerészfazék

Mai menüajánlatunk karalábéleves és normand tengerészfazék.







Karalábéleves


Hozzávalók

• 4 db friss karalábé
• 30 g zsír
• 20 g vaj vagy Linco Family margarin
• 1 dl tejföl
• 1/2 dl tejszín
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 20 g liszt
• 10 g kristálycukor
• só, őrölt bors


Elkészítése

A karalábét megtisztítjuk, és egyenletes hasábokra vagy kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. A zsírt megolvasztjuk, beletesszük a metéltre vágott karalábét, kevés cukrot, és fedő alatt megpároljuk. Ekkor felengedjük csontlével vagy vízzel, és majdnem puhára főzzük. Amíg a leves fő, világos vajas rántást készítünk, elkeverjük benne a petrezselyem zöldjét, kevés hideg vízzel, a tejföllel és a tejszínnel simára keverjük, és a leveshez adjuk. Kiforraljuk, és ha szükséges, utánaízesítjük cukorral, borssal. Betétként apró vajas galuskát adhatunk, amelyet külön főzzünk meg. A levest forrón tálaljuk.


Normand tengerészfazék





Hozzávalók:


• 75 dkg tengerihal filé
• 1/2 citrom leve
• 20 dkg paradicsom
• 2 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 4 ek. olaj
• 1 dl almabor
• babérlevél, só, fehérbors
• 20 dkg apró kagyló
• 20 dkg tengeri rák
• 2 cl calvados
• 2 tojássárgája
• 1 dl tejföl
• 1 csomó petrezselyemzöld


Elkészítése:

A halfilét felengedjük, megsózzuk, meglocsoljuk citromlével, és állni hagyjuk.
A paradicsom héját lehúzzuk, negyedekbe vágjuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és forró olajon 10 percig pirítjuk. Felöntjük a borral, felforraljuk, beletesszük a kockára vágott halfilét és a babérlevelet. 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a kagylót, rákot, sózzuk, borsozzuk, még 5 percig pároljuk.
Levesszük a tűzről, és beleöntjük a calvadosszal és tojássárgájával összekevert tejfölt. Visszatesszük melegedni, de már nem forraljuk fel!
Apróra vágott petrezselyemzölddel meghintjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top