Pórékrémleves márványsajttal
Hozzávalók
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej hagyma
1 szál póréhagyma
1 evőkanál liszt
8 dl zöldség- vagy húsleves (leveskockából)
3 evőkanál száraz fehér bor
5 dkg márványsajt
1,5 dl tej (2,8 %-os)
só, bors
Elkészítése
Melegítsük fel egy teflonedényben az olajat, tegyük bele a felkockázott hagymát és a karikákra vágott pórét, fedő alatt pároljuk, míg meg nem puhul. Majd szórjuk bele a lisztet, 1 percig kevergetjük, majd vegyük le a tűzről, fokozatosan engedjük fel a levessel és a borral, fűszerezzük. Kis lángra téve forraljuk 2-3 percig.
Öntsük az egészet a mixerbe, pürésítsük, utána öntsük vissza az edénybe, és adjuk hozzá a sajtot és a tejet. Folytonos keveréssel lassú tűzön felmelegítjük, míg fel nem olvad. Fűszerezzük.
Pikáns tejfölös csirkesaláta
90 dkg csirkehús
4 citrom leve
1 uborka
12 retek
2 dl tejföl
2 ek. almaecet
1 ek. apróra vágott kapor
2 ek. apróra vágott snidling
színes bors, őrölt bors, só
Elkészítése
A csirkehúst vastag szeletekre vágjuk, és gőzben puhára főzzük. A húst, a citromlét és 2 csipetnyi sót salátástálban összekeverünk, folpackkal lefedjük és hűtőben 1 órát állni hagyjuk. A retkeket és az uborkát vékonyan felkarikázzuk. Salátástálban simára keverjük a tejfölt az ecettel és csipetnyi sóval, borssal. Hozzáadjuk a húst, az uborka- és a retekkarikákat, 2 kk. durvára tört színes borsot és a snidlinget. Frissen tálaljuk.