Karalábéleves
Hozzávalók
4 db friss karalábé
30 g zsír
20 g vaj
1 dl tejföl
1/2 dl tejszín
1 csomó petrezselyemzöld
20 g liszt
10 g kristálycukor
só, őrölt bors
Elkészítése
A karalábét megtisztítjuk, és egyenletes hasábokra vagy kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. A zsírt megolvasztjuk, beletesszük a metéltre vágott karalábét, kevés cukrot, és fedő alatt megpároljuk. Ekkor felengedjük csontlével vagy vízzel, és majdnem puhára főzzük. Amíg a leves fő, világos vajas rántást készítünk, elkeverjük benne a petrezselyem zöldjét, kevés hideg vízzel, a tejföllel és a tejszínnel simára keverjük, és a leveshez adjuk. Kiforraljuk, és ha szükséges, utánaízesítjük cukorral, borssal. Betétként apró vajas galuskát adhatunk, amelyet külön főzzünk meg. A levest forrón tálaljuk.
Amerikai palacsinta
Hozzávalók (6 személyre)
a tésztához:
25 dkg liszt
2-2 ek. élesztőpor és vaníliáscukor
2-2 dl víz és tej
2 tojás
1 banán
1 ek. olvasztott vaj
a töltelékhez:
20-20 dkg áfonya és málna
10 dkg eper
2 ek. porcukor vagy méz
Elkészítése:
A lisztet és az élesztőt keverőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a vaníliáscukrot. A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe öntjük lassan a tej felét, majd a tojássárgákat is beledolgozzuk, végül a maradék tejet és a vizet is a tésztába keverjük. 1 óráig állni hagyjuk. A banánt meghámozzuk, húsát összetörjük, 2 percig sütjük a vajban, majd a tésztába keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is a masszához adjuk. Kiolajozott serpenyőben 12 palacsintát sütünk, és forró vízzel telt edény fölött melegen tartjuk, míg mindegyik elkészül. A gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A palacsintákra gyümölcsöt halmozunk, és ízlés szerint porcukorral vagy mézzel a tetejüket megszórjuk vagy meglocsoljuk.