Kelbimbókrémleves mandulaforgáccsal
Hozzávalók
750 g kelbimbó
3/4 l marhahúsleves
200 g tejszín
1/2 l tej
80 g zabpehely
2 ek. mandulaforgács
só, fehér bors, szerecsendió
Elkészítése
A kelbimbót tisztítsuk és mossuk meg, néhány friss levelet tegyünk félre a díszítéshez. A kelbimbó torzsáját kereszt alakban vagdossuk be, így egyenletesen puhára fő. A kelbimbót tegyük a forró húslevesbe, majd kb. 20 perc alatt, nyitott fazékban főzzük puhára. Vegyük le a fazekat a tűzről, majd a kelbimbót pépesítsük a levessel, és öntsük hozzá a tejszín felét.
A zabpelyhet keverjük össze a hideg tejjel, majd adjuk a leveshez. Rövid ideig forraljuk össze, sózzuk, borsozzuk, és őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
A mandulaforgácsot zsiradék nélkül pirítsuk meg egy serpenyőben. A maradék tejszínt verjük fel (ne túl keményre). A forró levest merjük csészékbe, díszítsük a tejszínnel, a mandulaforgácsokkal és kelbimbólevelekkel.
Gánica
Hozzávalók
1000 g burgonya
200 g liszt
2 dl tejföl
50 g olaj vagy Linco Family Margarin
só
Elkészítése
A megtisztított burgonyát felszeleteljük, és hideg, sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, keverő tálba tesszük, és a lisztet rászórva sózzuk és összekeverjük. Tűzálló tálat vagy tepsit kikenünk, evőkanállal a lisztes burgonyát beleszaggatjuk figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz és előmelegített sütőben megsütjük. Tejföllel meglocsoljuk, átforrósítjuk és forrón tálaljuk. Általában vadhús vagy birkaételekhez adhatjuk, de önállóan is ízletes valamilyen idénysalátával.