Kukorica krémleves
Hozzávalók
1/2 fej vöröshagyma
vaj
1-1 sárga- és fehérrépa
1 doboz konzervkukorica
liszt
vaj
1 dl tejszín
1 tojássárgája
só, bors
Elkészítése
1/2 fej finomra vágott vöröshagymát 4 dkg vajban megfonnyasztunk, és megpárolunk benne 1-1 kisebb szál-kockára vágott-sárgarépát és fehérrépát. Ezután hozzáadunk 1 doboz-levétől lecsurgatott-morzsolt kukoricát, 1 liter vízzel felengedjük, és világos, vajas rántással besűrítjük. Sóval, törött borssal ízesítjük. Jól átforraljuk, majd szitán áttörjük. 1 dl tejszínt 1 tojássárgájával elkeverünk, és az áttört levessel lassú tűzön óvatosan átmelegítjük. Egyéni ízlés szerint citromlével pikánsra savanyíthatjuk. Csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.
Sonkaszelet sörtésztában
Hozzávalók
400 gr főtt sonka
2 db tojás
3 dl világos sör
120 g liszt
5 dl olaj
1 db fejessaláta
5 gr gyömbérgyökér
Elkészítése
A fejessalátát leveleire szedjük, gondosan megmossuk és megszárítjuk. A főtt sonkát 3-4 milliméter vastag szeletekre vágjuk. A sört simára keverjük a liszttel, a tojások sárgájával, a frissen reszelt gyömbérgyökérrel, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjékből vert habot. A sonkaszeleteket megforgatjuk a sörtésztában, és forró olajban mindkét oldalukat megsütjük, majd lecsepegtetjük. A salátaleveleket tálra rendezzük, és elhelyezzük rajtuk a sonkaszeleteket. Köretként burgonyasalátát, akár majonézes burgonyát is adhatunk.