Hozzávalók
a tésztához
360 g liszt
20 g élesztő
50 g porcukor
120 g vaj
1 dl tejföl vagy tejszín
2 db tojássárgája
1 db citrom héja
só
a töltelékhez
1000 g szilva
100 g mogyoró vagy mandulabél
150 g porcukor
10 g őrölt fahéj
20 g zsemlemorzsa
a nyújtáshoz: liszt
a kenéshez: olaj, 1 db tojás
Elkészítése
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és félretesszük, a mogyorót vagy a mandulát durvára vágjuk, és a porcukorral elkeverjük. A tésztához a liszttel elmorzsoljuk az élesztőt és a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a tejfölt, a tojássárgáját, a citrom héját és egy csipetnyi sóval összedolgozzuk, majd pihentetjük. A tészta felét lisztezett deszkán ceruza vastagságúra kinyújtjuk, kizsírozott tepsibe tesszük, és megkenjük felvert tojással. Megszórjuk a zsemlemorzsával, majd villával megszurkáljuk, és kissé elősütjük. Az elősütött tésztára rakjuk egyenletesen a fél szilvákat, meghintjük a cukros mogyoróval és őrölt fahéjjal. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és derelyevágóval ujjnyi széles szalagokat vágunk, tetszés szerint sodorhatjuk is. Ezzel rácsozzuk a szilvás tésztát, majd a rácsokat is megkenjük a tojással, vigyázva, hogy ne csurogjon a szilvára, végül fél óráig kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Tálalás előtt pihentetjük, és kockákra vágjuk.