Újházy-tyúkleves
Hozzávalók
1500 g tyúk
150 g sárgarépa
120 g petrezselyemgyökér
80 g zellergumó
50 g vöröshagyma
100 g kelkáposzta
50 g gomba
100 g kelvirág
2 gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyemzöld
egész bors, só
120 g csigatészta
Elkészítés
A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra.
A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfőtt csigatésztát. Rámerjük a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.
A tyúkhúsleves mintájára készíthető: galambleves, fácánleves, csirkeleves, pulykaleves. Kacsa- és libalevest is főzhetünk, de számítsunk rá, hogy eléggé zsíros lesz. Ha az elkészített tyúkhúsleveshez külön megpárolunk zöldborsót, karfiolt, spárgát, a levesből kivett zöldséget, gombát vékony csíkokra vágjuk, és cérnametéltet adunk hozzá, Újházy-tyúklevest tálalhatunk!
Maradék kalács túróval
Elkészítés
A maradék kalács mennyiségétől függően 2-3 dl forralt tejben elkeverjük az egyik csomag vaníliás cukrot és felitatjuk a kalácsszeletekkel. A túrót kikeverjük a tejföllel, a másik csomag vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Tűzálló tálba rétegezve lerakjuk. Forró sütőben tíz percig sütjük. Ízlés szerint rakhatunk közé alma vagy vegyeskompótot. Hidegen is nagyon finom.