Gasztro

Tyúkleves és rakott tök

Mai menünk elsõ fogása tyúkleves, másodiknak rakott tököt ajánlunk kaprosan.

Tyúkleves

Hozzávalók:


  • 1 fél levesnek való tyúk
  • 1 csomó leveszöldség (sárga- és fehérrépa)
  • 120 g gomba
  • 500 g zöldborsó
  • 200 g kelvirág
  • 1/2 csomag finom cérnametélt
  • 30 g vöröshagyma
  • 1 g egész bors

    Elkészítése:

    A tyúkot megtisztítjuk, feldaraboljuk. Másfél liter hideg vízben feltesszük főni, lehabozzuk, s amikor már félpuhára főtt, akkor adjuk hozzá a tisztított, hosszában felvágott leveszöldséget, sőt egész borsot, egy kisebb egész vöröshagymát.
    Amikor a zöldség félpuha lesz, akkor tegyük hozzá a gombát és a zöldborsót. Otthon készített, vagy vásárolt finom cérnametéltet a kis edénybe kivett levesben főzzük meg, majd szűrjük le. A levesestál aljára rakhatjuk, s arra merjük a levest. Vagy rakhatjuk eleve a tányérba is a metéltet, s mindenki maga szedheti rá a levest. A levesből csupán a – remélhetőleg egészben maradt – hagymát, esetleg a zellerlevelet távolítsuk el, a többi zöldség a levesben tálalható.


    Rakott tök kaprosan

    Hozzávalók:






      2  


  • 1, 5 kg zsenge tök
  • 1/2 kg darált hús (lehet sertés-, pulyka- és marhahús is)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 zöldpaprika
  • 5 paradicsom
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 3 dl tejföl

  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • fokhagyma
  • 1/2 csomó kapor
  • vaj

    Elkészítése:

    A tököt vékonyan meghámozzuk, kettévágjuk, a magvas belsejét kikaparjuk, majd fél centi vastagon felszeleteljük. Egy nagyobb serpenyőben kevés olvasztott vajon adagonként félpuhára pároljuk a tökszeleteket, közben sóval, borssal enyhén fűszerezzük. Egy másik serpenyőben megpirítjuk a megtisztított, felkockázott vöröshagymát, rátesszük a darált húst, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával, pirospaprikával fűszerezve lepirítjuk. Egy tűzálló edényt kikenünk vajjal, belerakunk egy sor tököt, darált húst teszünk rá, valamint kisebb darabokra vágott zöldpaprikát, és karikára vágott, hámozott paradicsomot. Sóval elkevert tejföllel meglocsoljuk, és a rétegezést tovább folytatjuk. A legfelső réteget reszelt sajttal megszórjuk, és középmeleg sütőben készre sütjük. Forrón tálaljuk.

    Jó tanács:

    Patisszonnal is hasonlóan elkészíthetjük, és vajon párolás helyett a tökszeleteket vízgőzben is megpuhíthatjuk.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top

    Szeretnél értesítést kapni?

    Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

    A hét legizgalmasabb cikkei!
    Friss sztárhírek itthonról és külföldről
    Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
    Regisztráció

    Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

    1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
    2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
    3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
    4. Jelentkezz be a friss jelszóval

    Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

    Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

    Új jelszó mentése