Kagylókrémleves
Hozzávalók
• 2 doboz kagylókonzerv
• 150 g burgonya
• 50 g vaj
• 2 db tojássárgája
• 1/2 citrom leve
• 1,5 dl száraz fehérbor
• 1 dl tejszín
• só, bors
Elkészítése
A megtisztított póréhagyma fehér részét vékony karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. A póréhagymát az olvasztott vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a burgonyát, fél liter vizet, a bort, a kagylók leszűrt levét és puhára főzzük.
Ha megfőtt, turmixgépben pépesítjük, ízesítjük a citromlével, hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a kagylókat és az egészet felmelegítjük (forralni már nem szabad). Vajban pirított zsemlekockákkal tálalhatjuk.
Hozzávalók:
• 40 dkg pulykamellfilé
• 30 dkg gomba
• só, szerecsendió, szójaszósz
Elkészítés:
A pulykamellet megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, majd sasliknyársra húzható egyforma kockákra feldaraboljuk. Enyhén megsózzuk, frissen reszelt szerecsendióval megszórjuk, kevés szójaszósszal meglocsoljuk, és jól fóliába göngyölve egy éjszakán át érleljük. Sütés előtt a nyársra húzható gombák szárait kitörjük, a gombafejeket alaposan megmossuk, majd a vizet lecsöpögtetjük róluk. A pácolt húskockákat és a gombafejeket váltakozva nyársra húzzuk, és 170 ºC-ra előmelegített olajban 10-15 perc alatt készre sütjük. A nyársakat hurkapálcikákból is készíthetjük. A méretük akkora legyen, hogy a serpenyőbe beleférjen. A nyársakat burgonyapürével vagy zöldségkörettel tálaljuk.
Jó tanács:
A nyársakat olajsütőben is megsüthetjük, vagy akár faszénparázs fölött is. A gombaszárakból másnap reggelire készíthetünk gombás tojást, vagy belerakhatjuk töltelékekbe, illetve párolt húsok, levesek, rizses ételek főzéséhez is felhasználhatjuk.