Tejfölös borjúpaprikás
Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom l 4 evőkanál olaj
2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
1/4 cseresznyepaprika, só
2+1 dl tejföl
1 csapott evőkanál rizsliszt
1 paradicsom
2-4 szál snidling/petrezselyem
200 g spenót
400 g finomliszt
2 tojás
3 dl tej
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, megtisztítjuk a hártyáktól és a fölösleges zsiradéktól, majd felszeleteljük, és nem túl apró, kb. 3×3 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra felkockázzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk. A felforrósított olajban megfonnyasztjuk a hagymát. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a hagymához keverjük a pirospaprikát, az eltördelt cseresznyepaprikát, 1 kávéskanál sót, végül 1/2 dl vizet, majd egy percig forraljuk. Beledobjuk a húst, a zöldpaprikát és a felaprózott paradicsomot, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében-gőzében puhára pároljuk (35-40 perc).
Közben a galuskához megtisztítjuk a spenótot, váltott vízben megmossuk, és annyi vízzel, amennyi mosáskor a leveleken marad, erős tűzön, fedő alatt csak addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek. Kissé hűlni hagyjuk, azután leszűrjük, krumplinyomóba szedjük, kinyomkodjuk belőle a vizet, végül finomra vágjuk vagy péppé turmixoljuk.
Egy jókora edényben felteszünk forrni 6-7 liter vizet. A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a tojásokat, 1 kávéskanál sót és a tejet, végül a spenótpürét.
(Nem kell nagyon kidolgozni, sem pihentetni, mert túlságosan nyúlóssá válik a tészta!) Miután a víz felforrt, hozzáadunk 1 evőkanál sót, és beleszaggatjuk a massza felét. Amint a galuskák a víz színére jönnek, szűrőkanállal kiemeljük, lerázzuk róluk a vizet. Mély tálba csúsztatjuk, megöntözzük az olajjal, lazán összekeverjük, és fedő alatt melegen tartjuk. Ugyanígy járunk el a maradék galuskatésztával is,
2 dl tejfölben elkeverjük a rizslisztet, felengedjük 1 dl hideg vízzel, és a megpuhult húshoz adjuk. Fedő nélkül, kislángon összeforraljuk (3-5 perc), végül mély tálba szedjük, és a tetejét meglocsoljuk a maradék 1 dl tejföllel. A galuskát külön tálban, néhány paradicsomkarikával és snidlinggel/ petrezselyemmel díszítve kínáljuk.
Pikáns körtesaláta
300 g körte
150 g gépsonka
20 g kristálycukor
80 g zellergumó
50 g dióbél
v1/2 citrom leve
Hozzávalók az öntethez
2 dl majonéz
0,5 dl tejszín
100 g paradicsom
só, csípős mustár, fűszerpaprika
Elkészítése
A nem túl érett, még kemény körtéket megmossuk, meghámozzuk, kisebb cikkekre vágjuk, és magházukat eltávolítjuk. A körtéket 3 dl forró, cukros vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük és lehűtjük. A megtisztított zellert és a gépsonkát vékony csíkokra, a dióbelet durvára vágjuk. Keverőtálban a zellercsíkokat meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a sonkát és a körtét, óvatosan összekeverjük, majd üvegtálkába vagy széles szájú kehelypohárba egyenletesen elosztjuk, díszítjük paradicsomcikkekkel és hűtőbe tesszük. A majonézt összekeverjük a tejszínnel de csak annyival, hogy átvonóképes legyen ízesítjük citromlével, mustárral, kevés fűszerpaprikát keverünk el benne, és átvonjuk vele a salátát. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.