Fokhagymakrémleves
Hozzávalók
50 g vöröshagyma
50 g fokhagyma
30 g vaj vagy Linco Family margarin
1 db tojássárgája
1 dl tejszín
1/2 csomó snidling
2 db zsemle
50 g reszelt sajt
só, őrölt fehér bors
Elkészítése:
Az alapanyagokat megtisztítjuk, a zsemlét felszeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fokhagymát, felengedjük vízzel vagy húslevessel, sózzuk, borsozzuk és lassú forralással az anyagokat megfőzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a legírt tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel , valamint a zsemleszeleteket enyhén megpirítjuk, rászórjuk a reszelt sajtot, félretesszük.
Ha a leves megfőtt, szitán áttörjük vagy turmixgépben egyneműsítjük, és a citromlevesnél leírtak szerint legírozzuk.
A sajttal megszórt zsemleszeleteket előmelegített sütőbe vagy mikróba tesszük annyi ideig, amíg a sajt ráolvad. A levest csészébe merjük tetejét megszórhatjuk finomra vágott snidlinggel vagy petrezselyemzölddel, és a sajtos zsemlével melegen tálaljuk.
Aranygaluska
Hozzávalók
a tésztához
500 g liszt
25 g élesztő
3 dl tej
4 db tojássárgája
100 g vaj
50 g porcukor
só
a töltelékhez
200 g darált dió
150 g porcukor
a tészta nyújtásához: 100 g liszt
a forma kenéséhez: 50 g vaj, 20 g zsemlemorzsa
a tészta kenéséhez: 1 db tojás
Elkészítése:
A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát azzal az eltéréssel, hogy 100 g olvasztott vajat dolgozunk el benne. Amíg a tészta kel, magas peremű sütőformát (tepsi, tűzálló tál) kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával úgy, hogy mindenütt beborítsa a morzsa a tál felületét. A diót összekeverjük a porcukorral. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, nyújtófával kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, lisztbe mártott pogácsa szaggatóval galuskákat szúrunk. A kiszúrt tésztát megforgatjuk az olvasztott vajban, majd egymás mellé nem túl szorosan a morzsával megszórt edénybe tesszük. Amikor egy réteget leraktunk, megszórjuk a cukorral összekevert dióval, majd újabb réteget rakunk rá. Tetejét megkenjük a felvert egész tojással és konyharuhával letakarva utókelesztjük. A sütőt 180-200 fokra melegítjük, és a tésztát beletéve készre sütjük. A sütési idő kb. 30 perc. Többször ellenőrizzük, nehogy a teteje megégjen! Ha megsült, pihentetjük, óvatosan deszkára borítjuk, majd szétszedjük oly módon, hogy minden galuska külön legyen, tálra halmozzuk, megszórjuk porcukorral és melegen tálaljuk. Külön edényben adunk hozzá tejhabot vagy borsodót.