Nyírségi gombócleves
Hozzávalók
A leveshez
50 g gomba
20 g vaj vagy Linco Family margarin
100 g petrezselyemgyökér
100 g sárgarépa
50 g zeller
100 g karfiol
30 g vöröshagyma
20 g liszt
1 dl tejszín
1 csomó petrezselyemzöld
só, egész bors, citromlé
A gombóchoz
100 g burgonya
1 tojás
30 g liszt
só
Elkészítése
A zöldségeket megtisztítjuk, és kis hasábokra vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Az egész borsot és a vöröshagymát egy zacskóba kötjük. A húst megmossuk, és egyenletes kockára daraboljuk, hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a habot a tetejéről leszedjük, a fűszereket a levesbe tesszük, sózzuk, és bezöldségeljük. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és kevés zsiradékon puhára pároljuk. Amíg a leves fő, elkészítjük a burgonyagombócot.
A burgonyát héjában megfőzzük, lehűtjük, meghámozzuk, és szitán átnyomjuk, a lisztet és a tojást hozzáadva, sózzuk, és jól összedolgozzuk. Dió nagyságú gombócokat formázunk, és a levesbe főzzük, vagy külön sós vízben kifőzzük.
Világos vajas, petrezselymes rántást készítünk, amellyel a levest besűrítjük, amikor a hús és a zöldségek már majdnem megpuhultak. Hozzáadjuk a megpárolt gombát, a tejszint, ízesítjük citromlével és lassan kiforraljuk. Az előmelegített csészékbe helyezzük a gombócokat rámerjük a forró levest és tálaljuk.
Rakott cukkini
Hozzávalók
Elkészítése
A cukkinit megtisztítjuk, belsejét kiszedjük és 2-3 mm-es szeletekre vágjuk. (Ha a cukkini apró, max. 10-12 cm-es nagyságú, csak meg kell mosni és héjával együtt szeletelhetjük.) A vöröshagymát, a kaprot finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a zöldpaprikát és a paradicsomot felszeleteljük. A rizst sós vízben majdnem puhára pároljuk. A felszeletelt cukkinit az olvasztott margarinban sóval, őrölt borssal ízesítve megpároljuk, szűrőre szedve lecsepegtetjük. A zsír másik felében a vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a péppé zúzott fokhagymát sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával és az egészet lepirítjuk. Egy tűzálló edényt kikenünk margarinnal és az előkészített anyagokat rétegezzük: cukkini, hús, rizs, paprika, paradicsom, majd a sózott és a kaporral elkevert tejföllel meglocsoljuk. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az anyagokból van, figyelve arra, hogy a tetejére cukkini kerüljön, amelyet megszórunk a reszelt sajttal és előmelegített sütőben készre sütjük. Külön adhatunk hozzá fokhagymás vagy kapros tejfölt.