nlc.hu
Gasztro
Értékes kiegészítõk

Értékes kiegészítõk

Amikor a vitamin szót kiejtjük, az emberek többségének csak a zöldségek és a gyümölcsök jutnak eszébe. Ez nem véletlen, hiszen kiváló vitaminforrások, azonban nem szabad elfelejtkeznünk a különbözõ húsfajtákban fellelhetõ kincsekrõl sem.





A húsok a B-vitamincsoport tagjait tartalmazzák jelentős mértékben, mégpedig olyannyira, hogy a nyugat-európai országokban a B-vitamin-bevitel 25-50 %-a származik húsfélékből. Jelentős mennyiségű B1-vitamin – vagy más néven “szellemi vitamin” – található bennük, amely kedvezően hat az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Elősegíti a növekedést, és részt vesz az emésztésben. Vízoldékony, hő- és fényérzékeny vitaminok lévén azonban célszerű kíméletes konyhatechnikai eljárásokat alkalmazni elkészítésükkor. A fehér húsok ebből a szempontból is előnyösebbek, hiszen elkészítési idejük jóval rövidebb, így kisebb vitaminveszteséggel kell számolni.

Miután a hús az egyik legértékesebb vasforrásunk, étrendbe iktatásuk tehát célszerű. A táplálékban található C-vitamin segíti a felszívódását, míg a növényi eredetű élelmiszerekben lévő oxálsav, fitinsav és csersav gátolja.




Saját egészségünkön kívül gyermekeink optimális fejlődéséhez is arra van szükség, hogy a kialakított étrend kiegyensúlyozott és változatos legyen. A romló iskolai eredmények, a testi, a szellemi teljesítőképesség csökkenése nem egyszer a vashiánynak köszönhető. Ha a gyermek gyakran hiányzik az iskolából ismétlődő betegségei miatt, szintén vashiányra kell gondolnunk. A vas jelentős hányada az oxigén szállítását és tárolását végző hemoglobinban és mioglobinban található, emellett számos enzim alkotórészeként játszik fontos szerepet a szervezetben zajló folyamatokban.

Itt érdemes megemlítenünk, hogy vannak bizonyos életkorok, állapotok, amikor különösen fontos a rendszeres húsfogyasztás. Ebbe a kategóriába tartoznak a terhes asszonyok, szoptatós anyák, ahol megnövekedett fehérjeigénnyel kell számolni, vagy például az idősebb korosztály is, hiszen bennük a tápanyagok hasznosítása már nem olyan hatásfokkal zajlik, mint egy fiatal szervezetben. A húsfogyasztás talán legnagyobb jelentősége, ahogy azt a vas esetében már leírtuk, azonban a gyermekek fejlődő szervezetének esetében van. Ők azok, akik nem nélkülözhetik a húsok teljesértékű fehérjéit. Mindenképp érdemes esetükben szárnyas, vagy halhúst (azaz fehér húst) választani, hiszen így felnőve ők is tudni fogják, hogy számos fent részletezett szempontból ezek képezik az egészséges választást.






Visszatérve a nyomelemekhez érdemes kiemelni közülük a cinket.
A cinknek a húsok a legjobb forrásai, hiszen ez esetben nem kell számolni a növényekben levő felszívódást gátló anyagok hatásával. A cink – többek között – szükséges legalább 200 enzim aktiválásához, a fehérjék emésztéséhez, valamint az alkohol lebontásához, vagyis ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat, biztosítja a sejtek épségét.







Tegyél Te is egészségedért! Kattints ide, és töltsd ki kérdőívünket! A teszt kitöltői között 20 db húskészítményekből álló ajándékcsomagot sorsolunk ki. Az ajándéksorsolás időpontja 2003. december 15. Személyes adataidat kereskedelmi célra nem használjuk fel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top