Gasztro

Hússal, vagy hús nélkül?

Ha húsokról beszélünk, szót ejtenünk az ellenpólusról, a vegetáriánus étrendrõl is. A vegetáriánus táplálkozási forma nem új keletû, hiszen az elmúlt néhány évtized alatt számos követõre talált. De biztos, hogy valóban ez a jó megoldás? Vagy húsokkal is lehet egészségesen élni?





A szakemberek ezt az irányzatot annak változatai alapján minősítik.
A szigorú vegánok kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak.
A makrobiotikus vonalat követők étrendjének gerincét a gabonamagvak alkotják, amely zöldségekkel, illetve gyümölcsökkel egészül ki, és céljuk arra a szintre eljutni, ahol már csak magokat esznek és gyógyteákat isznak.
A laktovegetáriánusok a növényi étrendet tejjel és tejtermékekkel egészítik ki, az ovo-lakto-vegetáriánusok pedig az előzőek mellett tojást is fogyasztanak.
A legenyhébb forma a szemi-vegetáriánus, amelyben a korábbiakon túl a szárnyas és a hal is engedélyezett. A különböző irányzatok táplálkozás-élettani megítélése tehát többek között az összetevők, illetve azok arányainak függvénye. Minden változatban találunk pozitívumokat, de akár negatívumokat is.





Az tény, hogy a vegetáriánus étrend összetételéből adódóan kevesebb energiát tartalmaz, tehát a túlsúly, valamint az ebből fakadó súlyos betegségek, mint például a magas vérnyomás vagy a szívinfarktus kialakulásának kockázata is kisebb lesz. Azonban az is tény, hogy a megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott vegyes étrend éppúgy az egészség megőrzését szolgálja, hiszen a csak növényi alkotókat tartalmazó étrend bizonyos elemekből (pl. vas, B12-vitamin) keveset vagy egyáltalán nem tartalmaz, azonban a mértékkel fogyasztott sovány húsok, amelyek tartalmazzák ezeket, nem károsak a fent említett betegségek, illetve a túlsúly kialakulása szempontjából.
Azt mondják, hogy a húsevők többsége túlsúlyos. Ennek talán van némi valóságalapja, de az is igaz, hogy ezen emberek túlnyomó része a zsíros vörös húsok szerelmese. Általában ők azok, akik mértéket nem ismerően eszegetnek, és az ételeket is energiagazdagon készítik el. Pedig lehetnének éppen karcsúak is, közülük is elsősorban a fehér húst választók, ha megfelelő módon készítik el az ételkölteményt. Első lépés tehát az ideális húsféle kiválasztása. Mindenképpen igyekezzünk a sovány szárnyasokat, esetleg a sovány marhát vagy a sertéskarajt választani, hiszen ezek energiatartalma lényegesen kevesebb a zsíros fajtáknál, vagyis kevésbé hizlalnak, és kevesebb bennük a koleszterin is.





A szárnyasokról a főzés előtt mindig húzzuk le a bőrt, hiszen zsírtartalmuknak legnagyobb része ott bújik meg! A szemmel is jól látható zsiradékot szintén távolítsuk el a húsról, tovább csökkentve ezzel is zsírtartalmát! Miután kiválasztottuk a legsoványabb húsfajtát és megfosztottuk minden lehetséges zsírdarabkától, már csak az elkészítésen múlik az étel kalóriatartalma. Válasszuk azokat a konyhatechnikai eljárásokat, amelyekkel a továbbiakban is szem előtt tarthatjuk az egészséges étrend alapelveit. Csökkentsük le drasztikusan az eddig esetleg hetente fogyasztott rántott ételek mennyiségét és helyettesítsük inkább olyan konyhatechnikai eljárásokkal készített ételekkel, amelyekhez kevesebb zsiradék hozzáadására van szükség. Ha már a zsiradékokról van szó, meg kell említeni, hogy természetesen a növényi származékokra gondolunk, vagyis a margarinra és az olajra. Zsírt, vajat lehetőleg ne használjunk! A roston sütés, a sütőzacskóban vagy az alufóliában történő sütés, a grillezés mind zsiradéktakarékos forma, vagyis olyan recepteket keressünk, ahol az itt felsorolt módok valamelyikén készíthető el az étel. Amikor pedig készen van a csábítóan illatozó, alacsony kalóriatartalmú ételkülönlegesség, már csak a mértéktartásra kell odafigyelni!






Végezetül nem árt, ha tudjuk, a hús az egyik legkönnyebben romló élelmiszerféleség (különösen a baromfihús). Ha nem megfelelően tárolják feldolgozás után, könnyen megtelepedhetnek benne bizonyos baktériumok, mely komoly gyomor-bélrendszeri tünetekkel járó megbetegedéseket okozhatnak. Épp ezért mindig tartsuk szem előtt, hogy vásárlásunk során csak megbízható forrásból származó húskészítményeket vásároljunk, ellenkező esetben a kulináris élvezetek után az egészségügy gondoskodásáról is személyes tapasztalatokat szerezhetünk.








Tegyél Te is egészségedért! Kattints ide, és töltsd ki kérdőívünket! A teszt kitöltői között 20 db húskészítményekből álló ajándékcsomagot sorsolunk ki.
Az ajándéksorsolás időpontja 2003. december 15. Személyes adataidat kereskedelmi célra nem használjuk fel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top